Przepis na flaczki z boczniaków. Pyszna zupa wegetariańska z grzybami. Jak zrobić flaczki z boczniaków?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa wegetariańska, idealna na jesienne dni. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania i dużo szybszy niż tradycyjne flaczki. Boczniaki to bardzo delikatne w smaku grzyby, które nie wymagają dużej obróbki i z powodzeniem zastąpią nam mięsny dodatek w tradycyjnych flakach. Taka zupa wegetariańska z pewnością posmakuje każdemu. Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować flaczki z boczniaków.

Spis treści

Flaczki to tradycyjna polska zupa przygotowywana z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wołowego. Często króluje na stołach podczas świąt czy rodzinnych spotkań. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na takie pyszne flaczki, ale w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa proponuję dodać plasterki boczniaków. Te grzyby nie tylko dodadzą zupie pysznego smaku, ale również nas nasycą i pożywią.

Flaczki z boczniaków są proste i szybkie do przygotowania. Dzięki przyprawom zupa jest rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. Można podać ją na ciepło z ulubionym pieczywem.

Czytaj także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Przepis na flaczki z boczniaków

czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja na 5 osób
poziom trudności: łatwy

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 800 g boczniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 05 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić flaczki z boczniaków?

  1. Boczniaki umyj i osusz.
  2. Odkrój twardsze łodygi, a resztę pokrój na paseczki.
  3. Umyj i obierz pozostałe warzywa.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  5. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż grzyby, cebule i starte warzywa.
  7. Przełóż całość do dużego garnka i zalej bulionem.
  8. Dodaj przyprawy i gotuj całość na małym ogniu przez pół godziny.
  9. Flaczki podawaj ciepłe, z ulubionym pieczywem.

Zupa na jesień

Jesienią dni stają się coraz chłodniejsze. Często wracając do domu mamy ochotę na szybkie, rozgrzewające danie. Warto przygotować sobie pyszną zupę. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić np.:

Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Przepis na flaczki z boczniaków. Pyszna zupa wegetariańska z...

Zobacz także:

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-01

259,00 zł122,00 zł-53%

kup najtaniej

Berdsen

Berdsen Suszarka spożywcza do grzybów i owoców 400W 10L

260,99 zł179,00 zł-31%

kup najtaniej

Niewiadów

NIEWIADÓW 970.01 PP

179,00 zł169,00 zł-6%

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 972.02

193,55 zł189,98 zł

kup najtaniej

Zelmer

Zelmer FD1001

169,00 zł

kup najtaniej

Yoer

Yoer VitaSave FD01S

318,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie