Korzenny chutney z jabłek. Prosty przepis na wytrawny dodatek do mięs i pasztetów. Przygotuj oryginalne domowe przetwory z jabłek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pyszny domowy chutney z jabłek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pyszny domowy chutney z jabłek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Geshas/ Getty Images
Chutney z jabłek to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs, wędlin, ryb i serów. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak. Ma on korzenny, delikatnie pikantny smak. Możesz wzbogacić go także odrobiną rozmarynu. Sprawdź, jaki jest smaczny i prosty do zrobienia. Wypróbuj przepis na wytrawne przetwory z jabłek.

W skrócie:

Domowe przetwory z jabłek. Wytrawny przepis

Mam dla ciebie przepis na chutney z jabłek. To wytrawny sos o korzenno-pikantnym smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczeni lub domowego pasztetu. Podany na wyjątkową okazję, z pewnością zachwyci twoich gości. Przygotowanie chutneya jest dość szybkie i proste, nie wymaga wiele pracy – wystarczy pokroić składniki i dusić w garnku. Możesz jeść go zaraz po zrobieniu. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość tych przetworów, to zapasteryzuj je w piekarniku lub w garnku.

Przepis na chutney z jabłek

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 2 małe słoiczki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 cebule,
  • 400 g cukru,
  • 600 ml octu jabłkowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • opcjonalnie 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 łyżka oleju.

Jak zrobić domowy chutney z jabłek?

  1. Jabłka umyj i obierz.
  2. Pokrój jabłka w małą kostkę.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  4. Usuń nasiona z papryczki, a następnie pokrój ją na małe kawałki.
  5. Na patelnię z grubym dnem lub do garnka wlej odrobinę oleju i rozgrzej.
  6. Dodaj cebulę i podsmaż na złoto.
  7. Wrzuć jabłka, papryczkę, wlej ocet jabłkowy, dodaj wszystkie przyprawy i rozmaryn.
  8. Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Raz na jakiś czas zamieszaj.
  9. Gorący chutney przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków.
  10. Zakręć słoiczki i odstaw do wystudzenia do góry dnem.
  11. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Zobacz, jak przygotować pyszny domowy chutney z jabłek. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Korzenny chutney z jabłek. Prosty przepis na wytrawny dodate...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni