Jak zrobić kiszone śliwki? Sekretem smaku są odpowiednie przyprawy. Wypróbuj najlepszy przepis na przetwory ze śliwek na zimę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak krok po kroku przygotować pyszne kiszone śliwki na zimę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak krok po kroku przygotować pyszne kiszone śliwki na zimę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. vikif/ Getty Images
Kiszone śliwki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Łączą w sobie słodki, słony i korzenno-pikantny smak. Takie przetwory na zimę zrobisz bez problemu i zdecydowanie się przy nich nie przemęczysz. Ważne są odpowiednie przyprawy i właściwe proporcje zalewy. Przekonaj się, jakie są wyśmienite i sprawdź przepis na pyszne śliwki w słoikach.

W skrócie:

Przetwory ze śliwek. Proste kiszonki

Mam dla ciebie prosty przepis na wyśmienite kiszone śliwki. Są one zdrowe, wyraziste i mają głęboki, korzenny smak. Ziarenka czarnego pieprzu dodają im także nutkę ostrości. Słodko-słona zalewa jest bardzo łatwa do przygotowania i nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Takie kiszonki pasują zarówno do potraw wytrawnych np. pieczonych mięs i pasztetów, jak i do deserów i sałatek. Gorąco polecam, warto mieć w spiżarce zapas takich pyszności.

Przepis na kiszone śliwki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: 3 litrowe słoiczki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg śliwek węgierek,
  • 1 laska cynamonu,
  • 6 goździków,
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu,

zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli kamiennej,
  • 1 łyżka cukru.

Jak zrobić kiszone śliwki? Przepis krok po kroku

Przygotowanie przetworów:

  1. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do wystudzenia.
  2. Śliwki dokładnie umyj i osusz.
  3. Przekrój śliwki na pół i usuń pestki.
  4. Ułóż śliwki w czystych, wyparzonych słoikach.
  5. Do każdego słoika dodaj 2 goździki, 1 ziarenko pieprzu i kawałek laski cynamonu.
  6. Zalej śliwki zalewą, tak by wszystkie śliwki były przykryte.
  7. Nie zakręcaj słoików, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 4 dni.
  8. Następnie zakręć słoiki czystymi pokrywkami i odstaw w chłodne miejsce.
  9. Po ok. 2 tygodniach śliwki są gotowe. Smacznego!

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie to łatwy sposób na przechowywanie żywności. Polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego.

Największą zaletą kiszonek jest to, że są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie – czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Jedząc kiszonki, zadbamy o nasze trawienie, odporność, odpowiedni poziom cholesterolu, a także lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych.

Polecamy proste do przygotowania kiszone rzodkiewki, które sprawdzą się na przekąskę oraz jako dodatek do kanapek i sałatek. Niezawodne i bardzo smaczne są także klasyczne kiszone ogórki.

Sprawdź również: Najlepsza sałatka szwedzka na zimę. Wypróbuj prosty i zobacz wideo

Zobacz, jak krok po kroku przygotować pyszne kiszone śliwki na zimę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić kiszone śliwki? Sekretem smaku są odpowiednie prz...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!