W skrócie:
Dobrze doprawiony chutney z gruszek jest wszechstronnym dodatkiem, który można podawać do wielu dań. Świetnie smakuje podany z deską serów, takimi jak brie, camembert czy cheddar. Możesz go również serwować jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny czy kaczki. Gwarantuję, że korzenny smak i aromat przypraw znakomicie współgra z tłustymi kąskami. Warto też podać go jako dip do maczania frytek lub podawać z chipsami.
Chutney z gruszek – przepis na domowe przetwory
Liczba porcji: 4 słoiki po 200 g.
Czas przygotowania: do 2 godzin.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
100 g rodzynek,
200 ml octu balsamicznego,
150 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki mielonych goździków,
1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.
Jak zrobić chutney z gruszek?
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj gruszki, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka.
Rodzynki namocz we wrzątku przez 10 minut. Woda powinna przykryć suszone owoce.
Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą złociste i miękkie.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone gruszki, dorzuć rodzynki, wlej ocet balsamiczny, dosyp cukier trzcinowy i korzenne przyprawy. Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
Na 10 minut przed końcem gotowania, przypraw chutney z gruszek solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowy chutney z gruszek przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przekręć do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Możesz go dodatkowo pasteryzować, a następnie przechowywać w chłodnej spiżarni przez 3-6 miesięcy.
Przyprawy do chutneyu z gruszek
Domowy chutney na bazie gruszek doprawiam różnymi korzennymi przyprawami. W szczególności polecam świeżo startą gałkę muszkatołową, korę cynamonu, kardamon i gwiazdkę anyżu. Tę ostatnią przyprawę możesz zmielić i dodać szczyptę, aby mieć pewność, że nie zdominuje smaku całego dania.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis zainspiruje cię do ugotowania wyrazistych i nietypowych przetworów na zimę. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Stronny Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?