Z soczystych gruszek robię aromatyczny chutney. Zimą będzie jak znalazł do pieczonego mięsa. Gotuję go, co roku i chowam do spiżarni

Anna Daniluk
Domowy chutney z gruszek to przysmak, który świetnie urozmaici smak kanapek z wędliną.
Domowy chutney z gruszek to przysmak, który świetnie urozmaici smak kanapek z wędliną. Getty Images/Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Zaczyna się sezon na soczyste gruszki. Z tymi owocami piekę nie tylko ciasta, ale przygotowuję pachnący i wyrazisty w smaku chutney z gruszek. W ten prosty sposób do swoich dań dodaję nieco egzotyki. Proste i łatwo dostępne składniki zmienią nawet prostą kanapkę z wędliną w prawdziwy rarytas. Zachęcam cię do zrobienia nietypowego przetworu na koniec lata i zbliżającą się jesień.

W skrócie:

Dobrze doprawiony chutney z gruszek jest wszechstronnym dodatkiem, który można podawać do wielu dań. Świetnie smakuje podany z deską serów, takimi jak brie, camembert czy cheddar. Możesz go również serwować jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny czy kaczki. Gwarantuję, że korzenny smak i aromat przypraw znakomicie współgra z tłustymi kąskami. Warto też podać go jako dip do maczania frytek lub podawać z chipsami.

Chutney z gruszek – przepis na domowe przetwory

Liczba porcji: 4 słoiki po 200 g.

Czas przygotowania: do 2 godzin.

Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 100 g rodzynek,

  • 200 ml octu balsamicznego,

  • 150 g cukru trzcinowego,

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • ½ łyżeczki mielonych goździków,

  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić chutney z gruszek?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj gruszki, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka.

  3. Rodzynki namocz we wrzątku przez 10 minut. Woda powinna przykryć suszone owoce.

  4. Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą złociste i miękkie.

  5. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone gruszki, dorzuć rodzynki, wlej ocet balsamiczny, dosyp cukier trzcinowy i korzenne przyprawy. Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  6. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj, aby masa się nie przypaliła.

  7. Na 10 minut przed końcem gotowania, przypraw chutney z gruszek solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  8. Gotowy chutney z gruszek przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przekręć do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

  9. Możesz go dodatkowo pasteryzować, a następnie przechowywać w chłodnej spiżarni przez 3-6 miesięcy.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Przyprawy do chutneyu z gruszek

Domowy chutney na bazie gruszek doprawiam różnymi korzennymi przyprawami. W szczególności polecam świeżo startą gałkę muszkatołową, korę cynamonu, kardamon i gwiazdkę anyżu. Tę ostatnią przyprawę możesz zmielić i dodać szczyptę, aby mieć pewność, że nie zdominuje smaku całego dania.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zainspiruje cię do ugotowania wyrazistych i nietypowych przetworów na zimę. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Stronny Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni