Z soczystych gruszek robię aromatyczny chutney. Zimą będzie jak znalazł do pieczonego mięsa. Gotuję go, co roku i chowam do spiżarni

Anna Daniluk
Domowy chutney z gruszek to przysmak, który świetnie urozmaici smak kanapek z wędliną.
Domowy chutney z gruszek to przysmak, który świetnie urozmaici smak kanapek z wędliną. Getty Images/Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Zaczyna się sezon na soczyste gruszki. Z tymi owocami piekę nie tylko ciasta, ale przygotowuję pachnący i wyrazisty w smaku chutney z gruszek. W ten prosty sposób do swoich dań dodaję nieco egzotyki. Proste i łatwo dostępne składniki zmienią nawet prostą kanapkę z wędliną w prawdziwy rarytas. Zachęcam cię do zrobienia nietypowego przetworu na koniec lata i zbliżającą się jesień.

W skrócie:

Dobrze doprawiony chutney z gruszek jest wszechstronnym dodatkiem, który można podawać do wielu dań. Świetnie smakuje podany z deską serów, takimi jak brie, camembert czy cheddar. Możesz go również serwować jako dodatek do pieczonego mięsa, np. wieprzowiny czy kaczki. Gwarantuję, że korzenny smak i aromat przypraw znakomicie współgra z tłustymi kąskami. Warto też podać go jako dip do maczania frytek lub podawać z chipsami.

Chutney z gruszek – przepis na domowe przetwory

Liczba porcji: 4 słoiki po 200 g.

Czas przygotowania: do 2 godzin.

Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych gruszek,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 duża cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 100 g rodzynek,

  • 200 ml octu balsamicznego,

  • 150 g cukru trzcinowego,

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • ½ łyżeczki mielonych goździków,

  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić chutney z gruszek?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj gruszki, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy. Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do rozgrzanego garnka.

  3. Rodzynki namocz we wrzątku przez 10 minut. Woda powinna przykryć suszone owoce.

  4. Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą złociste i miękkie.

  5. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone gruszki, dorzuć rodzynki, wlej ocet balsamiczny, dosyp cukier trzcinowy i korzenne przyprawy. Wszystkie składniki precyzyjnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  6. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszaj, aby masa się nie przypaliła.

  7. Na 10 minut przed końcem gotowania, przypraw chutney z gruszek solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  8. Gotowy chutney z gruszek przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i przekręć do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

  9. Możesz go dodatkowo pasteryzować, a następnie przechowywać w chłodnej spiżarni przez 3-6 miesięcy.

Przyprawy do chutneyu z gruszek

Domowy chutney na bazie gruszek doprawiam różnymi korzennymi przyprawami. W szczególności polecam świeżo startą gałkę muszkatołową, korę cynamonu, kardamon i gwiazdkę anyżu. Tę ostatnią przyprawę możesz zmielić i dodać szczyptę, aby mieć pewność, że nie zdominuje smaku całego dania.

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zainspiruje cię do ugotowania wyrazistych i nietypowych przetworów na zimę. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Stronny Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni