Kisiel owsiany na śniadanie. Odkryj przepis z kresów wschodnich. Dawniej podawano go ze skwarkami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kisiel owsiany to zdrowa przekąska na słodki lub wytrawny podwieczorek.
Domowy kisiel owsiany to zdrowa przekąska na słodki lub wytrawny podwieczorek. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Domowy kisiel owsiany to deser mający konsystencję gęstego kleiku lub budyniu. Kisiel początkowo przyrządzany był z całych ziaren owsa. Potem zaczęto korzystać z płatków owsianych. Domowy kisiel owsiany podawany był na słodko i na słono np.: ze skwarkami. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

W skrócie

Paweł Ochman we wstępie do przepisu przypomina, że kisiele na bazie zbóż i warzyw często gościły w polskiej kuchni przed II wojną światową. Kisiel owsiany przyrządzany był najczęściej z całego owsa, który zakwaszano zakwasem żytnim, drożdżami lub kromką razowego chleba żytniego. Następnie po kiszeniu odcedzano ściereczce ziarno lub płatki, które przemywano wodą. Odcedzony płyn gotowano do momentu powstania gęstej masy.

Kisiel owsiany – tradycyjny przepis

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + dwa razy po 24 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich lub zwykłych,
  • 1 1 /2 l ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 kromka żytniego chleba na zakwasie,
  • sól.

Jak zrobić kisiel owsiany?

Przygotowanie:

  1. Płatki wsypać do dużego słoja, wlać wodę i dodać pokrojony na kawałki chleb. Na wierzchu słoika położyć ściereczkę. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
  2. Duże sitko postawić nad garnkiem. Wlać zawartość słoika. Dokładnie odcisnąć i przetrzeć zawartość.
  3. Zebrany płyn wlać do garnka (wyjdzie około 1 l). Ogrzewać na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć. Często mieszać. Doprawić do smaku solą.
  4. Wlać kisiel do talerzy i odstawić do wystygnięcia. Następnie włożyć na 24 godziny do lodówki. Przełożyć na płaski talerz i podać.

Sposób podania

Kisiel owsiany można podawać z olejami tłoczonymi na zimno np.: olejem lnianym lub olejem rydzowym. Danie świetnie smakuje serwowane na słodko oblane miodem. W sezonie letnim kisiel owsiany znakomicie smakuje podawany z owocami. Szczególnie polecamy z malinami, truskawkami, jagodami, borówkami amerykańskimi i czerwonymi porzeczkami.

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na dania

Paweł Ochman zebrał przepisy z dawnych Kresów. Szczególnie pochylił się nad potrawami pochodzącymi ze współczesnej Ukrainy i Białorusi, a także potraw do dzisiaj spotykanych na Podlasiu, Lubelszczyźnie i w zachodniej Polsce. Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisami na:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.