Aromatyczne placki z kwiatów bzu. Odkryj tradycyjny przepis na kresowy podwieczorek. Prosty trik z łodyżką uratuje smak deseru

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Placki z kwiatami bzu to sposób na tani i sezonowy deser inspirowany kuchnią kresową.
Placki z kwiatami bzu to sposób na tani i sezonowy deser inspirowany kuchnią kresową. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Kwiaty bzu to składnik wykorzystywany w kuchni z pokolenia na pokolenie. W kuchni przyrządzano z nich napary, dżemy, nalewki i sok do herbaty. Najlepsze do placków są w pełni rozwinięte kwiaty bzu, które pojawiają się od połowy maja. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” opublikowana przez wydawnictwo Marginesy.

W skrócie

W medycynie ludowej kwiatom i owocom czarnego bzu przypisywano właściwości uzdrawiające. Współcześnie stosuje się je w ziołolecznictwie jako wsparcie przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych. Wiele osób wspomina placki z kwiatów czarnego bzu jako przysmak dzieciństwa. Paweł Ochman radzi, aby po zanurzeniu w cieście baldachów, ułożeniu ich na gorącym tłuszczu i przed przewróceniem na drugą stronę dokładnie wyciąć nożyczkami zielone łodyżki. W przeciwnym razie placki będą miały gorzkawy i nieprzyjemny smak.

Placki z kwiatów bzu – przepis na majowy deser

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10–12 baldachów dzikiego bzu,
  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej,
  • 250 ml mleka roślinnego (owsianego, sojowego),
  • 1 łyżka cukru,
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Jak zrobić placki z kwiatów bzu?

Przygotowanie:

  1. Baldachy oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, ale ich nie myć.
  2. Wymieszać mąkę z mlekiem i cukrem na gładkie i gęste ciasto (powinno być gęściejsze od naleśnikowego).
  3. Baldachy łapać za ogonek, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Gdy zaczną lekko się rumienić, ściąć nożyczkami jak najwięcej zielonych łodyżek. Przewrócić na drugą stronę i dalej smażyć na rumiano.

„Roślinna kuchnia kresowa” w wielu odsłonach

Paweł Ochman w książce „Roślinna kuchnia kresowa” zebrał przepisy wywodzące się z przedwojennych regionów Polski. Wiele przepisów kuchni kresowej aż do dzisiaj przyrządzanych jest w województwach zachodnich i północnych naszego kraju. Inne kultywowane są na Podlasiu i na Lubelszczyźnie. Szczególnie polecamy zapoznać się z przepisami na:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!