Jagodowe kopytka na słodki obiad. Odkryj przepis na grodzieńskie kluski z czernic. Tak łączono ziemniaki z owocami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W sezonie jagodowym zachęcamy do przygotowania oryginalnych w smaku kopytek.
W sezonie jagodowym zachęcamy do przygotowania oryginalnych w smaku kopytek. materiały prasowe wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Kopytka jagodowe to pomysł na sezonowe danie z ziemniaków na słodko. Pomysł łączenia ziemniaków z owocami nie jest dziwaczny i spotyka się go np.: w knedlach z truskawkami. Przepis na kopytka jagodowe pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana.

W skrócie

Kopytka jagodowe były szczególnie popularne na dawnych ziemiach Lubelszczyzny, Podlasia, Polesia i Wołynia. Właśnie mieszkańcy tych regionów łączą czarne jagody z ziemniakami, tworząc różnorodne dania. Najprostszym posiłkiem było łączenie utłuczonych w makutrze ziemniaków ze świeżymi owocami. Takie danie serwowano polane śmietaną, posypane jagodami i białym cukrem. Takie danie jest świetną propozycją na podwieczorek lub kolację.

Kopytka jagodowe-przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g borówek czarnych (jagód leśnych),
  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 120 g mąki ziemniaczanej,
  • sól.

Jak zrobić kopytka jagodowe?

  1. Jagody umyć, odsączyć, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem lub ugnieść widelcem.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Dodać jagody i dokładnie wymieszać na gładko. Odstawić do wystudzenia.
  3. Dodać mąkę ziemniaczaną i szybko wyrobić jednolitą masę. Odrywać kawałki, toczyć wałeczki grubości kciuka i lekko spłaszczać nożem. Kroić w proste lub ukośne kluski.
  4. W garnku zagotować osoloną wodę. Kluski wrzucać partiami i gotować na średnim ogniu około pół minuty od wypłynięcia.
  5. Ułożyć na talerzu, polać obficie roślinną śmietanką, posypać cukrem lub cukrem waniliowym. Można dodać kilka listków mięty.

„Roślinna kuchnia kresowa” – przepisy na potrawy

Paweł Ochman zebrał przepisy z dawnych Kresów. Szczególnie pochylił się nad potrawami pochodzącymi ze współczesnej Ukrainy i Białorusi, a także potraw do dzisiaj spotykanych na Podlasiu, Lubelszczyźnie i w zachodniej Polsce. Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z przepisami na:

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!