Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw. Intrygujące danie z białej kapusty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Paweł Ochman przedstawia przepis na zupę z białej kapusty doprawionej korzennymi przyprawami.
Paweł Ochman przedstawia przepis na zupę z białej kapusty doprawionej korzennymi przyprawami. materiały prasowe Wydawnictwo Marginesy/Paweł Ochman
Słodki kapuśniak to danie pochodzące z kuchni polskich Żydów. W zaskakujący sposób potrawa łączy rodzynki, migdały i smak świeżej kapusty. Zupa zakwaszana była dodatkiem pomidorów, a słodyczy dodawały powidła śliwkowe. Przepis pochodzi z książki „Roślinna kuchnia kresowa” Pawła Ochmana. Odkryj przepis na lwowski kapuśniak na słodko.

W skrócie

Paweł Ochman w najnowszej książce zebrał przepisy na dania kuchni kresowej. Wśród nich są przepisy pochodzące z obecnych ziem Ukrainy, Litwy i Białorusi. Dla wielu osób dania zaprezentowane przez autora w książce „Roślinna kuchnia kresowa” mogą być podróżą sentymentalną. Autor zwrócił uwagę, że potomkowie osób z dawnych ziem polskich po dziś dzień mieszkają na południu i zachodzie naszego kraju. Pomysł na książkę zrodził się w trakcie podróży i zgłębiania polskiej kultury kulinarnej. Różnorodność składników użytych w potrawach i mieszkańców zamieszkujących Polskę przed II wojną światową dobrze widać w przepisie na lwowski kapuśniak na słodko. Właśnie ta zupa była połączeniem kuchni polskiej i żydowskiej.

Lwowski kapuśniak na słodko – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g cebuli,
  • 100 g korzenia pietruszki,
  • 500 g mięsistych pomidorów,
  • 100 g rodzynek,
  • 3 łyżki połówek migdałów bez skórki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • sól.

Czytaj także:

Jak zrobić kapuśniak na słodko?

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, kminek i startą na dużych oczkach pietruszkę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek w plasterkach, rodzynki i sporą szczyptę soli. Dusić przez około 3 minuty.
  3. Dodać poszatkowaną kapustę, cynamon, powidła i 1 1/2 l wody. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu przez około 40 minut.
  4. Dodać migdały teraz lub bezpośrednio na talerzu. Można użyć również płatków migdałowych.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.