Kiedy zmiana czasu na letni 2022? Źle to znosisz? Męczy cię przesilenie wiosenne? Sprawdź, co jeść dla zdrowia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W czasie przesilenia wiosennego warto sięgać po nowalijki. Kliknij, aby zobaczyć sposoby na pesto.
W czasie przesilenia wiosennego warto sięgać po nowalijki. Kliknij, aby zobaczyć sposoby na pesto. Sławomir Seidler/PolskaPress
W weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni 2022. Do tego dochodzi przesilenie wiosenne, zwane też przemęczeniem wiosennym. Źle to znosisz? Częściej boli cię głowa, masz wahania nastroju, jesteś osłabiony, senny i rozdrażniony? Podpowiadamy, co warto jeść, by dodać sobie sił i lepiej poradzić sobie z przesileniem wiosennym oraz zmianą czasu z zimowego na letni.

W skrócie

Kiedy zmiana czasu z zimowego na letni?

Zaczęła się wiosna, a już w nocy z 26 marca (sobota) na 27 marca (niedziela) nastąpi zmiana czasu z zimowego na letni 2022. Przestawimy zegarki z godziny 2. na godzinę 3, co oznacza, że będziemy spać o godzinę krócej. Nie wszyscy dobrze znoszą takie zmiany.

Wraz z nastaniem dłuższych dni niektórzy z nas czują się znużeni i osłabieni. Częściej boli nas głowa, odczuwamy wahania nastroju i ogólne rozdrażnienie. Z racji, że zostanie „zabrana” godzina snu z trybu zimowego również można odczuwać nadmierną senność.

Jak przetrwać przesilenie wiosenne? Sprawdź, co doda ci sił, które zabiera zmiana czasu na letni:

Zmiana czasu i przesilenie wiosenne - jak sobie pomóc?

W tym przejściowym czasie związany ze zmianą pór roku warto sięgać po produkty spożywcze bogate w:

  • cynk,
  • magnez,
  • potas.

Do tego zestawu przydadzą się witaminy D, K i C. Dzięki nim powoli się rozbudzimy na przyjście wiosny. Z pomocą nadchodzą kiełki, które można przygotować w domu. Ponadto w sklepach zaczynają się pojawiać szklarniowe nowalijki, które wzmocnią nasz organizm. W marcu i kwietniu warto włączyć do codziennego menu:

  • pestki słonecznika,
  • suszone owoce,
  • bakalie,
  • szczaw,
  • rzeżucha,
  • i orzechy.

Wiele z nich zawiera cynk i magnez, który wzmacniają układ nerwowy oraz pomogą zwalczyć bóle głowy. W czasie przesilenia wiosennego nie można też zapominać o piciu wody. Odpowiednie nawadnianie pomoże wyeliminować bóle głowy. Średnio przyjmuje się, że w ciągu dnia powinno wypijać się osiem szklanek wody, w tym w zupach i naparach ziołowych.

Przepisy na przesilenie wiosenne

W czasie zmiany pór roku warto włączyć do jadłospisu jak najwięcej świeżych warzyw oraz wspomniane już świeże kiełki rzeżuchy, owsa, sałaty oraz ziół. W kuchni pojawić się może świeży czosnek niedźwiedzi oraz młode rzodkiewki, sałaty i szczypiorek. W czasie przesilenia wiosennego polecamy sięgać po różne odmiany domowego pesto.

Pesto z bazylii
Justyna Kajko/AKPA

Pesto z bazylii doda energii

Przepis na pesto bazyliowe

Składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g nasion słonecznika
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone listki bazylii włożyć do dzbanka blendera, dodać nasiona słonecznika, orzechy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Zblendować.
  3. Następnie wymieszać dokładnie z parmezanem i oliwą.
  4. Przyprawić solą i pieprzem.

Czerwone pesto na przesilenie wiosenne

Przepis na czerwone pesto

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka świeżej bazylii
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zblendować suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, migdały oraz umytą i osuszoną bazylię.
  2. Na koniec dodać oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać.

Przepis na wiosenne pesto z cukinią

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka listków świeżego oregano
  • 50 g sezamu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokroić w drobną kostkę, posypać ostrą papryką i podsmażyć 5 minut na patelni.
  2. Następnie przełożyć ją do blendera.
  3. Dodać szpinak, sezam, orzechy włoskie, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Zblendować, na koniec wymieszać z oliwą.

Zmiana czasu - kto to wymyślił?

Zmiana czasu budzi wiele kontrowersji. Od lat mówi się, że powinna zostać zlikwidowana, bo tylko utrudnia nam życie. W październiku 2021 roku Ministerstwo Rozwoju i Technologii poinformowało, że Unia Europejska zaleca krajom członkowskim stosowanie się do obowiązujących przepisów odnośnie do zmiany czasu jeszcze przez najbliższe pięć lat. Wygląda na to, że będziemy zmieniać czas z zimowego na letni i odwrotnie co najmniej do 2026 roku.

Jako pierwszy o potrzebie wprowadzenia czasu letniego wspomniał amerykański polityk Benjamin Franklin w 1784 r. Sam pomysł wprowadzenia zmiany czasu przypisuje się niejakiemu Williamowi Willettowi, Anglikowi z Farnham. W 1907 roku wydał on broszurkę „The Waste of Daylight”. Stwierdził w niej, że przestawienie zegarków o 80 minut w okresie letnim pozwalałoby zaoszczędzić na oświetleniu 2,5 miliona funtów rocznie. Parlamentarzyści go nie posłuchali.

Pomysł wszedł w życie po wybuchu I wojny światowej, 30 kwietnia 1916 roku w Niemczech i Austro-Węgrzech, kiedy to przestawiono zegarki o godzinę do przodu. Wkrótce zmiany czasu wprowadzili również Brytyjczycy i Amerykanie. Obecnie zmiana czasu z zimowego na letni i z letniego na zimowy obowiązuje w 79 krajach świata.

Źródło: Główny Urząd Miar

Źródło przepisów:

  • przepisy - AKPA

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie