Karp w galarecie siostry Anastazji rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis na wyśmienite danie na Wigilię

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Karp w galarecie to jedno z 12 dań podawanych na wieczerzę wigilijną.
Karp w galarecie to jedno z 12 dań podawanych na wieczerzę wigilijną. Agnieszka Piątkowska
Karp w galarecie to potrawa, na którą wiele osób czeka przez cały rok. Siostra zakonna Anastazja Pustelnik ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat pokazuje sprawdzone przepisy na świąteczne dania, w tym na Boże Narodzenie. Karp w galarecie siostry Anastazji łączy słodki i słony smak. Zobacz przepis na karpia w galarecie.

W skrócie

Karp królewski jest rybą słodkowodną. W Polsce hodowany jest od XIII wieku. Jest szczególnie ceniony za mięso o wysokiej zawartości białka i grube ości, które można łatwo wyjąć z kawałków ryby. Najsmaczniejsze są młode karpie, które dawniej uchodziły za rarytas. Na Wigilię i Boże Narodzenie zachęcamy do zrobienia karpia w galarecie według receptury siostry Anastazji.

Karp w galarecie – przepis siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut + 5 godzin pozostawienia w lodówce do stężenia.

Składniki:

  • 6 porcji karpia,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 /2 pęczka zielonej pietruszki,
  • 1 1/2 l gorącej wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przygotowanie:

  1. Rybę oczyścić, wymyć, osuszyć, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obrać, wymyć, pokroić w plasterki, zalać gorącą wodą, dodać 1 łyżkę rodzynek, ziele angielskie, liść laurowy i zagotować.
  4. Do gotujących się warzyw włożyć kawałki karpia, doprawić solą, pieprzem do smaku i całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 15-20 minut.
  5. Miękkie kawałki ryby delikatnie wyjąć z wywaru (najlepiej łyżką cedzakową), usunąć ości i ułożyć na półmisku.
  6. Pozostały wywar przecedzić, wmieszać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do ostudzenia. Ugotowanymi warzywami, pozostałymi rodzynkami oraz gałązkami zielonej pietruszki dekoracyjnie przybrać ułożonego na półmisku karpia i wolno zalać tężejącą galaretą.
  7. Odstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Karp w galarecie jest gotowy do podania.

Co zrobić, aby galareta była klarowna?

Karp w galarecie może wydawać się mętny pod wpływem rozgotowujących się cząstek ryby. Aby karp w galarecie nabrał estetycznego wyglądu przed zalaniem, należy wykonać jeden trik. Do wywaru trzeba dodać dokładnie wymieszane białko jajka z łyżką octu. Wywar należy zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sitko z wyłożoną gazą. Można też użyć sitka do klarowania nalewek. Gdy płyn przepłynie przez sitko, można dalej przygotowywać galaretę.

Dania z karpia nie tylko na święta

Jednym z podstawowych dań, które podawane są na świątecznym stole, jest karp smażony. Można go też podać w galarecie. Ponadto można zjeść zupę rybną z karpia lub karpia po żydowsku. Karpia można także podać w formie pulpetów lub z dodatkiem sosu grzybowego. Warto pamiętać, że wiele osób woli karpia bez ości w galarecie. Dlatego w sklepach dostępne są filety rybne gotowe do użycia w kuchni.

Jeśli nie lubicie karpia, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na pieczoną rybę w soli. Z pewnością zachwycie nią gości na uroczystym obiedzie. Możne też ugotować zupę rybną z głów karpia. A jeśli nie chcecie jeść ryby to w Boże Narodzenie możecie podać galaretę z kurczaka, która tradycyjnie podawana jest na śniadanie wielkanocne.

Sprawdź także: Co zrobić z karpia? Najlepsze przepisy na świąteczną rybę. Oto 6 sposobów na przygotowanie karpia

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie