Tradycyjny karp po żydowsku na świąteczny stół. Poznaj przepis na słodko. Goście zawsze proszą o dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny karp po żydowsku to danie, które łączy słodki smak rodzynek z wytrawnymi składnikami.
Tradycyjny karp po żydowsku to danie, które łączy słodki smak rodzynek z wytrawnymi składnikami. Getty Images/wjarek/zdjęcie ilustracyjne
Karp w polskiej kuchni zajmuje szczególne miejsce. Własnoręcznie przygotowany karp po żydowsku na słodko zyska grono smakoszy podczas wieczerzy wigilijnej. Warto wiedzieć, że karpia po żydowsku można podawać prosto z wywaru, w galarecie lub z dodatkiem rodzynek. Proponuję przepis na karpia po żydowsku na Wigilię.

W skrócie

Karp to symbol obfitości i pomyślności. Według zwyczajów ususzoną łuskę z karpia wkłada się do portfela, aby zagwarantować sobie bogactwo w kolejnym roku. Karp po żydowsku na stałe wpisała się do menu kuchni polskiej. W kuchni żydowskiej znane jest danie z karpia gefilte fisz. Karp na słodko z dodatkiem rodzynek i posiekanych uprażonych migdałów był tradycyjną potrawą przygotowywaną przez polskich Żydów. W innych krajach zamiast karpia podawano w ten sposób szczupaka. Proponuję tradycyjnego karpia po żydowsku na Wigilię.

Karp po żydowsku w galarecie – przepis z rodzynkami

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg karpia,
  • 1 l wody,
  • 300 g cebuli,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • sól do smaku.

Jak zrobić karpia po żydowsku?

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie.
  2. Karpia oczyściłam, posoliłam, delikatnie oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i pokroiłam w dzwonka.
  3. Do garnka włożyłam obrane, pokrojone w paski warzywa, posiekałam cebulę i doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
  4. Warzywa zalałam 1 l wody, dodałam masło i gotowałam pod przykryciem. Gdy zmiękły, położyłam na nich dzwonka karpia.
  5. Rybę dusiłam pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Karpia zostawiłam w wywarze aż do wystygnięcia, przełożyłam na półmisek i obłożyłam odcedzonymi rodzynkami.
  6. Żelatynę rozpuściłam w 2 łyżkach zimnej wody i dodałam do wywaru rybnego. Warzywa z wywaru można drobno pokroić.
  7. Powstałym wywarem zalałam karpia i odstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby sos nabrał konsystencji galarety.

Sposób podania karpia po żydowsku

Domowy karp po żydowsku w galarecie jest podawany na zimno. Karpia po żydowsku warto podawać z octem lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli nie chcecie robić galarety, to wystarczy polać karpia ciepłym wywarem i podawać do stołu. Taki karp świetnie smakuje z ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.