W skrócie
Karp to symbol obfitości i pomyślności. Według zwyczajów ususzoną łuskę z karpia wkłada się do portfela, aby zagwarantować sobie bogactwo w kolejnym roku. Karp po żydowsku na stałe wpisała się do menu kuchni polskiej. W kuchni żydowskiej znane jest danie z karpia gefilte fisz. Karp na słodko z dodatkiem rodzynek i posiekanych uprażonych migdałów był tradycyjną potrawą przygotowywaną przez polskich Żydów. W innych krajach zamiast karpia podawano w ten sposób szczupaka. Proponuję tradycyjnego karpia po żydowsku na Wigilię.
Karp po żydowsku w galarecie – przepis z rodzynkami
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg karpia,
- 1 l wody,
- 300 g cebuli,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1/3 bulwy selera,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- sól do smaku.
Czytaj także: Karp panierowany siostry Anastazji na świąteczny stół. Przepis na chrupiące danie na Wigilię
Jak zrobić karpia po żydowsku?
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie.
- Karpia oczyściłam, posoliłam, delikatnie oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i pokroiłam w dzwonka.
- Do garnka włożyłam obrane, pokrojone w paski warzywa, posiekałam cebulę i doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i czarnym pieprzem.
- Warzywa zalałam 1 l wody, dodałam masło i gotowałam pod przykryciem. Gdy zmiękły, położyłam na nich dzwonka karpia.
- Rybę dusiłam pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Karpia zostawiłam w wywarze aż do wystygnięcia, przełożyłam na półmisek i obłożyłam odcedzonymi rodzynkami.
- Żelatynę rozpuściłam w 2 łyżkach zimnej wody i dodałam do wywaru rybnego. Warzywa z wywaru można drobno pokroić.
- Powstałym wywarem zalałam karpia i odstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby sos nabrał konsystencji galarety.
Sposób podania karpia po żydowsku
Domowy karp po żydowsku w galarecie jest podawany na zimno. Karpia po żydowsku warto podawać z octem lub świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Jeśli nie chcecie robić galarety, to wystarczy polać karpia ciepłym wywarem i podawać do stołu. Taki karp świetnie smakuje z ugotowanymi ziemniakami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?