W skrócie
Karp należy do ryb słodkowodnych, które mają bogate w białko mięso. Karp miał szczególne znaczenie w latach 50. XX wieku, gdy chciano szybko wyżywić obywateli po II wojnie światowej. Karp królewski w Polsce znany jest już od XIII wieku. Na królewskich stołach za frykas uchodziły języki karpi, które podawano w galarecie. Mięso karpia jest soczyste i bardzo pożywne. Podpowiadamy, co zrobić z karpia na wieczerzę wigilijną.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć najlepsze dania z karpia
Ryba z patelni
W czasie Bożego Narodzenia warto przygotować karpia w tradycyjnej wersji. Na patelni można zrobić karpia smażonego oprószonego jedynie mąką pszenną lub karpia panierowanego w bułce tartej. Taki karp będzie świetnie smakować z sokiem wyciśniętym z cytryny.
Karp z piekarnika
W lżejszej wersji karpia można przyrządzić jako danie z piekarnika. Karp pieczony będzie świetnie smakować przygotowany z warzywami korzeniowymi. Do karpia z piekarnika można podać sałatkę jarzynową albo ćwikłę z chrzanem.
Czytaj także: Filetowanie karpia nie musi być trudne. Poznaj triki na zrobienie pysznej ryby bez ości
Ryba w galarecie
Nie tylko na Wigilię i święta Bożego Narodzenia sprawdzają się ryby w galarecie. W grudniu warto przyrządzić karpia w galarecie, który warto podawać z odrobiną octu jabłkowego. To danie można podawać w ramach zakąski lub przystawki na uroczyste spotkanie. Na obiad świąteczny w drugi dzień świąt zachęcamy do zrobienia karpia z rodzynkami, czyli esencjonalnego dania na słodko.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?