W skrócie:
W wielu domach nie może zabraknąć karpia w galarecie. Szczególnie polecam skorzystanie z filetu z dorsza, który jest soczystą i łatwo dostępną rybą. Taka przystawka wpisze się w tradycyjne menu polskiej wieczerzy wigilijnej. Zrobiona w małych miseczkach lub foremkach może nabrać eleganckiego wyglądu. Poznaj przepis na dorsza w galarecie, od którego trudno będzie się oderwać.
Dorsz w galarecie – prosty przepis na święta
Liczba porcji: 6.
Czas przygotowania: 2-3 godziny (w tym czas chłodzenia w lodówce).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
600 g świeżych lub rozmrożonych filetów z dorsza,
2 marchewki,
1 pietruszka,
100 g selera,
biała część z 1 pora,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku,
1,5 litra wody.
Na galaretę:
3 łyżeczki żelatyny,
100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
sok z połowy cytryny.
Do dekoracji:
garść natki pietruszki,
3 plasterki cytryny,
1/2 szklanki ugotowanego mrożonego groszku lub z puszki.
Jak zrobić dorsza w galarecie?
Sposób przygotowania:
Najpierw do garnka wlej 1,5 litra wody. Dodaj obrane i pokrojone na większe kawałki marchewki, pietruszkę, seler oraz por.
Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie filety z dorsza odsącz, osusz i podziel na mniejsze kawałki.
Dodaj rybę do wywaru warzywnego i gotuj na małym ogniu przez 8–10 minut. Dorsz powinien być ścięty i miękki, ale nie może się rozpadać.
Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmij z garnka i odłóż na talerz.
Później odcedź warzywa, zachowując esencjonalny wywar. W razie potrzeby usuń tłuszcz z powierzchni przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego.
W 100 ml ciepłej wody rozpuść żelatynę według wskazówek na opakowaniu, a następnie dodaj ją do ciepłego wywaru, mieszając dokładnie, aby uniknąć grudek.
Dopraw płyn sokiem z cytryny, pieprzem oraz ewentualnie odrobiną soli.
Na dnie sześciu miseczek ułóż plastry ugotowanej marchewki i kawałki dorsza.
Na nich połóż posiekaną natkę pietruszki, półplasterki sparzonej cytryny i groszek konserwowy. Sprawdzi się także wcześniej obgotowany mrożony groszek.
Zalej całość przestudzonym wywarem z żelatyną.
Wstaw naczynie do lodówki na około 2-2,5 godziny, aż dorsz w galarecie stężeje.
Dorsz w galarecie jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.
Kulinaria

Szczególnie polecam podawać go z kromką świeżego chleba, sałatką ziemniaczaną lub ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!