Najsmaczniejszy dorsz w galarecie. Będziesz do niego wracać. Smakosze ryb oniemieją z zachwytu

Anna Daniluk
Wśród przystawek rybnych na wigilijnym stole proponuję podać łagodnego w smaku dorsza w galarecie.
Wśród przystawek rybnych na wigilijnym stole proponuję podać łagodnego w smaku dorsza w galarecie. TeresaKasprzycka/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Najlepszy dorsz w galarecie to klasyczna przystawka danie, którą możesz serwować na świątecznym stole. Zwykle podaję ją podczas Wigilii. Delikatne mięso dorsza, spowite przejrzystą galaretą, to wyrazisty poczęstunek dla całej rodziny. Podpowiem, ci jak krok po kroku zrobić ten rybny przysmak w zaciszu domowej kuchni.

W skrócie:

W wielu domach nie może zabraknąć karpia w galarecie. Szczególnie polecam skorzystanie z filetu z dorsza, który jest soczystą i łatwo dostępną rybą. Taka przystawka wpisze się w tradycyjne menu polskiej wieczerzy wigilijnej. Zrobiona w małych miseczkach lub foremkach może nabrać eleganckiego wyglądu. Poznaj przepis na dorsza w galarecie, od którego trudno będzie się oderwać.

Dorsz w galarecie – prosty przepis na święta

Liczba porcji: 6.

Czas przygotowania: 2-3 godziny (w tym czas chłodzenia w lodówce).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g świeżych lub rozmrożonych filetów z dorsza,

  • 2 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • 100 g selera,

  • biała część z 1 pora,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 kulki ziela angielskiego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1,5 litra wody.

Na galaretę:

  • 3 łyżeczki żelatyny,

  • 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,

  • sok z połowy cytryny.

Do dekoracji:

  • garść natki pietruszki,

  • 3 plasterki cytryny,

  • 1/2 szklanki ugotowanego mrożonego groszku lub z puszki.

Jak zrobić dorsza w galarecie?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw do garnka wlej 1,5 litra wody. Dodaj obrane i pokrojone na większe kawałki marchewki, pietruszkę, seler oraz por.

  2. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

  3. W międzyczasie filety z dorsza odsącz, osusz i podziel na mniejsze kawałki.

  4. Dodaj rybę do wywaru warzywnego i gotuj na małym ogniu przez 8–10 minut. Dorsz powinien być ścięty i miękki, ale nie może się rozpadać.

  5. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmij z garnka i odłóż na talerz.

  6. Później odcedź warzywa, zachowując esencjonalny wywar. W razie potrzeby usuń tłuszcz z powierzchni przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego.

  7. W 100 ml ciepłej wody rozpuść żelatynę według wskazówek na opakowaniu, a następnie dodaj ją do ciepłego wywaru, mieszając dokładnie, aby uniknąć grudek.

  8. Dopraw płyn sokiem z cytryny, pieprzem oraz ewentualnie odrobiną soli.

  9. Na dnie sześciu miseczek ułóż plastry ugotowanej marchewki i kawałki dorsza.

  10. Na nich połóż posiekaną natkę pietruszki, półplasterki sparzonej cytryny i groszek konserwowy. Sprawdzi się także wcześniej obgotowany mrożony groszek.

  11. Zalej całość przestudzonym wywarem z żelatyną.

  12. Wstaw naczynie do lodówki na około 2-2,5 godziny, aż dorsz w galarecie stężeje.

  13. Dorsz w galarecie jest gotowy do podania. Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szczególnie polecam podawać go z kromką świeżego chleba, sałatką ziemniaczaną lub ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni