To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prosty przepis na miękki i wilgotny deser. Smakuje niebiańsko!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego!
Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Trwa sezon na cukinię. Wiecie, że to warzywo świetnie sprawdzi się w połączeniu z czekoladą? Mamy dla was przepis na fantastyczne, aromatyczne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Jest bardzo proste do przygotowania, a do tego pachnie kakao. I jeszcze ta boska polewa! Zobacz, jak zrobić ciasto z cukinii krok po kroku.

Spis treści

Cukinia rządzi latem

Cukinia cieszy się dużą popularnością latem. Jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale też można ją przygotować w kuchni na wiele sposobów: gotować, smażyć, marynować, piec, dodawać do sałatek, zup, a nawet wypieków. Polecamy przepisy z cukinią w roli głównej:

Możesz zrobić także pyszną i zdrową surówkę z cukinii do obiadu.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Nie wszyscy wiedzą, że cukinia sprawdzi się także w wypiekach. Przygotowaliśmy przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować czekoladowe ciasto z cukinią. Nie jest to klasyczne ucierane ciasto czy biszkopt, ale wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto pachnące kakao. Jego wyjątkowa konsystencja to zasługa startej cukinii.

Proponujemy dodać do ciasta odrobinę rozpuszczalnej kawy, która dodatkowo wzmocni smak wypieku. Wierzch można udekorować polewą z rozpuszczonej czekolady.

Sprawdź, jak przygotować pyszne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii:

Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z cukinii

(czas przygotowania: ok. 20 minut, czas pieczenia: ok. 50 minut)

Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i dodaj do niej kostki czekolady, wymieszaj na gładką polewę.
Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i dodaj do niej kostki czekolady, wymieszaj na gładką polewę. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 3/4 szklanki oleju,

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Przygotowanie czekoladowego ciasta z cukinią

  1. Umyj i obierz cukinie.
  2. Zetrzyj cukinie na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek budyniowy, sodę, szczyptę soli, kawę i proszek do pieczenia.
  4. Jajka ubij z cukrem na jasną masę. Zmniejsz obroty i wlej olej.
  5. Wsyp suche składniki i wymieszaj.
  6. Cukinie odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
  9. Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj, aż polewa będzie gładka.
  10. Udekoruj ciasto czekoladową polewą.

Czekoladowe ciasto z cukinią gotowe. Życzymy smacznego!

Ciasta i desery z czekoladą

Czekolada jest pyszna i zdrowa. Spożywana w umiarze wpływa pozytywnie m.in. na naszą pamięć i prace mózgu oraz na regenerację naszych mięśni. Dodatkowo zawarte w niej polifenole zmniejszają poziom stresu, a dzięki obecność tryptofanu, z którego produkowana jest serotonina, potrafi skutecznie poprawić nam humor.

Czekolada, kakao i ziarna kakaowca wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania ciast, deserów, a nawet wytrawnych sosów, nalewek i przetworów.

Polecane przepisy na czekoladowe ciasta i desery:

Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego!

To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prost...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Kasumi

Kasumi Nóż Szefa Kuchni 20 Cm Tora K36851

241,08 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Blacha Do Pieczenia Likoris 5B1533

25,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie