Pudding ryżowy na podwieczorek. Ulubiony deser Joe Bidena. Przepis na kremowy i aromatyczny przysmak z ryżem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny irlandzki pudding ryżowy to jeden z ulubionych deserów prezydenta Stanów Zjednoczonych Joe Bidena.
Tradycyjny irlandzki pudding ryżowy to jeden z ulubionych deserów prezydenta Stanów Zjednoczonych Joe Bidena. Getty Images/robynmac
Joe Biden jest miłośnikiem puddingu ryżowego. W trakcie przemówienia do Amerykanów irlandzkiego pochodzenia mówił o swojej cioci Gertie z Irlandii, która robiła najlepszy pudding ryżowy na świecie. Zobacz przepis na aksamitny pudding ryżowy inspirowany menu prezydenta USA.

W skrócie

Joe Biden wielokrotnie podkreślał swoje irlandzkie pochodzenie. O swojej cioci Gertie mówił, że robiła najsmaczniejszy pudding ryżowy. „Bez obrazy dla Greków” - dodał. Możliwe, że prezydentowi chodziło o grecki deser rizogalo przygotowywany z cynamonem, ekstraktem waniliowym i odrobiną skrobi kukurydzianej na pełnotłustym mleku. Dla prezydenta Joe Bidena deser cioci Gertie był bezkonkurencyjny i był elementem jego codziennej diety. Podpowiadamy przepis na pudding ryżowy, który może zyskać uznanie w oczach prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki.

Czytaj także o ulubionej pizzy i lodach Joe Bidena oraz przysmakach innych amerykańskich prezydentów.

Pudding ryżowy – przepis na deser

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g krótkiego ryżu jak do risotto,
  • 40 g cukru białego,
  • 10 g masła,
  • 1 l mleka,
  • Opcjonalnie: szczypta mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej.

Jak zrobić irlandzki pudding ryżowy?

Przygotowanie:

  1. Do żaroodpornego naczynia o pojemności 1,5 l należy wsypać ryż, cukier i masło.
  2. Mleko należy zagotować i zalać nim składniki wsypane do naczynia.
  3. Pudding ryżowy należy piec przez około 40-50 minut w 170° Celsjusza.
  4. Pudding ryżowy można mieszać od czasu do czasu, aby kontrolować jego konsystencję.
  5. Gotowy pudding z ryżu ma kremową konsystencję i jest delikatny w smaku.

Sposób podania

Domowy pudding ryżowy można podawać ze świeżymi sezonowymi owocami, owocami z kompotu np.: wiśniami albo doprawiony mielonym kardamonem. Można także podawać go z musem jabłkowym albo z ubitą śmietaną z dodatkiem wanilii. Świetnie sprawdza się też ciemny cukier muscovado, który można stosować w miejsce białego cukru kryształu.

Pudding ryżowy w garnku

Warto też pamiętać, że domowy pudding ryżowy można ugotować tradycyjnie w garnku. Można dolewać mleko sukcesywnie tak jak bulion do risotto i mieszać, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Szczególnie przydaje się do tego ryż perłowy, który tworzy apetyczną zawiesinę.

Źródło:

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.