W skrócie:
Włoskie risotto z dynią to prawdziwy rarytas. Możesz je zrobić z dynią hokkaido, która nie wymaga obierania. Jej delikatna skórka mięknie podczas smażenia. Możesz także wcześniej upiec dynię i jej kawałki użyć do dania z ryżu. Świetnie smakuje także dynia piżmowa, jednak ten rodzaj należy obrać ze skórki. Zazwyczaj przygotowuję risotto z dynią z dodatkiem kurczaka. Jeśli jesteś wegetarianinem, to charakterystyczny smak umami możesz uzyskać, dodając suszone pomidory. Co więcej, to risotto możesz także połączyć z liśćmi szpinaku, aby dodać do niego dodatkową porcję witamin. Poznaj przepis na domowe danie.
Risotto z dynią – przepis na sycący obiad z kurczakiem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
200 g filiżanka ryżu arborio,
300 g piersi z kurczaka,
400 g dyni hokkaido,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
750 ml bulionu warzywnego,
100 ml białego wytrawnego wina,
50 g tartego parmezanu,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
30 g posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić risotto z dyni?
Sposób przygotowania:
Dynię hokkaido umyj i pokrój w kostkę. Skórka zmięknie podczas gotowania.
Filet z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posyp solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Następnie cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj w średniej wielkości kostkę.
Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż się zarumieni. Następnie przełóż mięso na talerz.
Na tą samą patelnię dodaj masło i wsyp pokrojoną cebulę. Smaż ją przez 5 minut, a następnie dorzuć posiekany czosnek i smaż przez minutę.
Następnie wsyp na patelnię ryż arborio i mieszaj przez 3 minuty, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Dzięki temu ryż będzie miał kremową konsystencję po ugotowaniu.
Wlej białe wino lub wodę i mieszaj do momentu odparowania płynu.
Stopniowo wlewaj po jednej chochli bulionu, po każdej porcji mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn.
Proces ten powtarzaj przez około 15 minut, aż ryż będzie ugotowany al dente.
Do gotującego się ryżu dodaj wcześniej podsmażoną dynię i kurczaka.
Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a ryż osiągnie kremową konsystencję.
Ugotowane risotto z dynią zdejmij z ognia, dosyp równomiernie starty parmezan i delikatnie wymieszaj.
Gotowe risotto dyniowe dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tuż przed podaniem risotto z dynią i kurczakiem posyp posiekaną natką pietruszki, które dodadzą daniu wyjątkowego aromatu i koloru.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!