Na sezonowy obiad ugotuj risotto z dynią. Kremowy ryż z kawałkami soczystego kurczaka zapadnie ci w pamięć. Nie powstydzisz się przed gośćmi

Anna Daniluk
Pyszne risotto z dynią to znakomite danie na jesień.
Pyszne risotto z dynią to znakomite danie na jesień. 123rf.com/margouillat/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na jesienny obiad? Spieszę z propozycją na kremowe risotto z kawałkami rumianego kurczaka. Zestawienie słodkiej dyni z rozpływającym się w ustach ryżem doprawionych parmezanem tworzy klasyczne włoskie danie. Jeśli lubisz korzenne przyprawy oprósz je startą gałką muszkatołową. Poznaj przepis na wyśmienite risotto z dynią dla całej rodziny.

W skrócie:

Włoskie risotto z dynią to prawdziwy rarytas. Możesz je zrobić z dynią hokkaido, która nie wymaga obierania. Jej delikatna skórka mięknie podczas smażenia. Możesz także wcześniej upiec dynię i jej kawałki użyć do dania z ryżu. Świetnie smakuje także dynia piżmowa, jednak ten rodzaj należy obrać ze skórki. Zazwyczaj przygotowuję risotto z dynią z dodatkiem kurczaka. Jeśli jesteś wegetarianinem, to charakterystyczny smak umami możesz uzyskać, dodając suszone pomidory. Co więcej, to risotto możesz także połączyć z liśćmi szpinaku, aby dodać do niego dodatkową porcję witamin. Poznaj przepis na domowe danie.

Risotto z dynią – przepis na sycący obiad z kurczakiem

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g filiżanka ryżu arborio,

  • 300 g piersi z kurczaka,

  • 400 g dyni hokkaido,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 750 ml bulionu warzywnego,

  • 100 ml białego wytrawnego wina,

  • 50 g tartego parmezanu,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 30 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić risotto z dyni?

Sposób przygotowania:

  1. Dynię hokkaido umyj i pokrój w kostkę. Skórka zmięknie podczas gotowania.

  2. Filet z kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w kostkę, posyp solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  3. Następnie cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj w średniej wielkości kostkę.

  4. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż się zarumieni. Następnie przełóż mięso na talerz.

  5. Na tą samą patelnię dodaj masło i wsyp pokrojoną cebulę. Smaż ją przez 5 minut, a następnie dorzuć posiekany czosnek i smaż przez minutę.

  6. Następnie wsyp na patelnię ryż arborio i mieszaj przez 3 minuty, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Dzięki temu ryż będzie miał kremową konsystencję po ugotowaniu.

  7. Wlej białe wino lub wodę i mieszaj do momentu odparowania płynu.

  8. Stopniowo wlewaj po jednej chochli bulionu, po każdej porcji mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn.

  9. Proces ten powtarzaj przez około 15 minut, aż ryż będzie ugotowany al dente.

  10. Do gotującego się ryżu dodaj wcześniej podsmażoną dynię i kurczaka.

  11. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a ryż osiągnie kremową konsystencję.

  12. Ugotowane risotto z dynią zdejmij z ognia, dosyp równomiernie starty parmezan i delikatnie wymieszaj.

  13. Gotowe risotto dyniowe dopraw solą i pieprzem do smaku.

  14. Tuż przed podaniem risotto z dynią i kurczakiem posyp posiekaną natką pietruszki, które dodadzą daniu wyjątkowego aromatu i koloru.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni