Najdroższa przyprawa świata na wyciągnięcie ręki. Poznaj sekrety szafranu w twojej kuchni. Z tą wskazówką wybierzesz ten prawdziwy

Anna Daniluk
Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Warto kupować całe pręciki, aby uniknąć oszustwa.
Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Warto kupować całe pręciki, aby uniknąć oszustwa. 123rf.com/viperagp/zdjęcie ilustracyjne
Szafran uprawny kwitnie jesienią od października do listopada. W szczególności w Indiach, Chinach, Francji i Hiszpanii. Z racji na wysokie koszty uprawy, zbieranie jedynie pręcików jako przyprawy i na wysoki nakład pracy, szafran uznany jest za najdroższą – wręcz luksusową – przyprawę na świecie. Sprawdź, do czego używać prawdziwy szafran w kuchni.

W skrócie:

Szafran należy do rodziny krokusów, a dokładnie do rodziny kosaćcowatych. Najcenniejszy szafran uprawny kwitnie na jesieni. Kwiaty krokusa są fioletowe o sześciu płatkach zrośniętych na dole w długą rurkę. W kwiatku znajduje się charakterystyczny pręcik, zwany też słupkiem, z długą szyjką na szczycie zakończony trójdzielnym, pomarańczowym znamieniem. Kwiaty szafranu zbiera się zawsze we wczesnych godzinach porannych. Od razu wycina się z nich pręcik ze znamieniem i częścią słupka. Następnie suszy się je na słońcu lub w specjalistycznych suszarniach. W pierwszym roku z jednego hektara zbiera się 6 kg suszonego szafranu, w kolejnych można uzyskać nawet 20 kg.

Do czego dodawać szafran?

Szafran ma zastosowanie nie tylko w gotowaniu. Często używano go jako barwnik, perfumy, a nawet leczniczo. Więcej o ostatnim zastosowaniu możesz przeczytać w artykule autorstwa Anny Rokickiej Żuk w serwisie Strona Zdrowia. Jednak szafran jest głównie popularną rośliną przyprawową.

Na obiad można ugotować dania z ryżu z szafranem. We Włoszech słynne jest risotto, a w Hiszpanii paella z owocami morza. W kuchni francuskiej spotkać go możesz we prowansalskiej zupie rybnej bouillabaisse i sosach. W kuchni greckiej można spotkać go w zupie z baraniny. W każdym z tych dań wystarczy wziąć szczyptę szafranu namoczyć go w łyżeczce gorącej wody, a następnie dodać podczas przygotowywania właściwego dania.

Szafran do deserów

Można też zajadać się puddingiem ryżowym z owocami i szafranem podawanym na deser. Szafran jest często stosowany np.: we włoskich babkach drożdżowych i polskich babach wielkanocnych, chałce, a także w kremach cukierniczych. Zachęcamy też do popijania herbatki szafranowej, której kolor poprawia humor nawet w pochmurne dni.

Prawdziwy szafran, a fałszowany

Szafran doceniany jest za barwienie potraw na złoto-pomarańczowy kolor dzięki zawartości krocyny oraz nadawanie im przyjemnego zapachu za sprawą olejku eterycznego o nazwie safranal. Niestety szafran bywa podrabiany. Najczęstszym oszustwem jest zwiększanie jego masy poprzez dodawanie kwiatów innych podobnych kolorystycznie roślin, a także sprzedawanie jako szafran krokusa barwierskiego. Niekiedy dodaje się też sztuczny aromat podobny zapachem do prawdziwego olejku szafranowego. Aktualnie kilogram szafranu kosztuje około 4300 złotych. Prawdziwy szafran jest bardzo wydajny. Wystarczy szczypta, aby nadać daniu oryginalnego smaku. Aby uniknąć tańszych zamienników, kupuj szafran zawsze w postaci pręcików, a nie zmielony na drobny proszek.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech te wskazówki pomogą ci wybrać prawdziwy szafran i dodać do twojego gotowania odrobiny luksusu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

  • „Rośliny przyprawowe” B. Hlava, D. Lanska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983 r.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni