Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis, który warto wypróbować. 5 najczęstszych błędów przy robieniu ogórków małosolnych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ogórki małosolne są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Można je jeść już po dwóch dniach. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie. Zobacz w galerii 5 najczęstszych błędów przy przygotowywaniu ogórków małosolnych
Ogórki małosolne są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Można je jeść już po dwóch dniach. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie. Zobacz w galerii 5 najczęstszych błędów przy przygotowywaniu ogórków małosolnych zdjęcie ilustracyjne/123rf
Udostępnij:
Ogórki małosolne w twojej kuchni? To z pewnością znak, że zbliża się lato. Ogórki mogą być świetną przekąską do kanapek, sałatek czy grillowanych dań. Zobacz, jak je zrobić, by były smaczne i chrupiące. Jakich błędów unikać? Wypróbuj nasz niezawodny przepis na ogórki małosolne.

Spis treści

Domowe ogórki małosolne

Ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, których sezon rozpoczyna się pod koniec czerwca, słonej zalewy oraz przypraw:

  • kopru, najlepiej z kwiatostanem,
  • czosnku,
  • korzenia chrzanu,
  • liści laurowych.

Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę.

Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.

Ogórki małosolne i ich właściwości zdrowotne

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.

Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.

Ogórki małosolne zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • bakterie probiotyczne,
  • kwas mlekowy,
  • witaminy C, A, K, E,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez.

Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych

Przy przygotowywaniu ogórków małosolnych niestety często zdarza się popełnić kilka błędów. Nasze ogórki mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne.

Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych. Zobacz w galerii. Kliknij w przycisk:

Przepis na ogórki małosolne

(czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny)

Do przygotowania domowych ogórków małosolnych najlepiej nadają się słoiki, o wielkości dopasowanej do ilości naszych ogórków. Muszą być umyte i wypa
Do przygotowania domowych ogórków małosolnych najlepiej nadają się słoiki, o wielkości dopasowanej do ilości naszych ogórków. Muszą być umyte i wyparzone. zdjęcie ilustracyjne/123rf

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • ok.3 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm,
  • 6 ząbków czosnków,
  • pęczek kwiatostanu kopru,
  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku?

  1. Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
  2. Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
  3. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
  4. Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
  5. Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
  6. W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
  7. Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
  9. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Ogórki małosolne są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Można je jeść już po dwóch dniach. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a będą smakowały wyśmienicie. Zobacz w galerii 5 najczęstszych błędów przy przygotowywaniu ogórków małosolnych

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis, który warto wypróbować...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie