1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe....
fot. AnjelaGr / gettyimages.com

Najlepsze ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.

2 z 10
Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno...
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf

1. Wybór nieodpowiednich ogórków

Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami.

3 z 10
Ogórki trzeba wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw...
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf

2. Ogórki bez wymoczenia w wodzie

Ogórki trzeba wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 3 godziny. Dzięki temu będą jędrne.

4 z 10
Do zrobienia ogórków małosolnych użyj tylko świeżych...
fot. zdjęcie ilustracyjne/123rf

3. Nieodpowiednie przyprawy

Do zrobienia ogórków małosolnych użyj tylko świeżych przypraw. Najlepiej pasuje: świeży czosnek, listek laurowy, nasiona gorczycy, korzeń chrzanu i baldaszki kopru.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Dodaj go do sałatki albo deseru. Zobacz, jak łatwo obrać owoc granatu

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Przekorne ciasto popapraniec zawsze się udaje. Sprawdź przepis na niezawodny wypiek

Zobacz również

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka