W skrócie
Ciasto bez pieczenia będzie szczególnie przydatne osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni lub oszczędzającym na rachunkach za energię. Ciasto 3 bit przekładane jest masą kajmakową. Można ją zrobić własnoręcznie z puszki skondensowanego mleka lub sięgnąć po gotowy produkt ze sklepu. Taki deser bez pieczenia można podawać na urodziny, imieniny, zabawę sylwestrową lub jako poczęstunek w karnawale.
Ciasto 3 bit bez pieczenia – przepis na łatwy deser
Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina + minimum 8 godzin w lodówce
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g herbatników,
- 200 g kajmaku,
- 100 g budyniu śmietankowego bez cukru (2 opakowania),
- 750 ml mleka,
- 60 g masła o temperaturze pokojowej,
- 400 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 100 wrzątku,
- 60 g gorzkiej czekolady.
Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?
Przygotowanie:
- W tortownicy o wymiarach 26 × 37 cm należy rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.
- Następnie na herbatnikach należy rozsmarować warstwę przestudzonego kajmaku, a na niej ponownie ułożyć na nim herbatniki.
- W tym czasie gotujemy gęsty budyń, gdy będzie wystudzony, należy zblendować go z miękkim masłem do uzyskania gładkiej masy. Taką masę budyniową należy rozsmarować na herbatnikach.
- Na gęstej masie budyniowej trzeba położyć herbatniki.
- W 100 ml wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, aby nie było grudek.
- Mocno schłodzoną śmietankę trzeba ubić, aż podwoi swoją objętość. W trakcie ubijania należy dolewać rozpuszczoną żelatynę i połączyć to w jednolity krem.
- Na herbatnikach rozprowadzamy ubitą śmietankę. Gotowy 3 bit należy wstawić do lodówki na 8 godzin.
- Przed podaniem ciasto 3 bit bez pieczenia należy ozdobić startą gorzką czekoladą.
Wege krem budyniowy do 3 bita
W wersji wegańskiej krem budyniowy można przygotować na bazie ulubionego napoju roślinnego. Zamiast masła można sięgnąć po margarynę. Ciasto 3 bit można też przygotować w wersji wegańskiej, gdy zamiast kajmaku użyje się pasty z daktyli. Można też sięgnąć po tak zwany kajmak daktylowy zrobiony z namoczonych suszonych daktyli, masła orzechowego i napoju roślinnego. A zamiast żelatyny warto skorzystać z agaru, czyli substancji żelującej pochodzącej z wodorostów.
Co zrobić, żeby zmiękły herbatniki?
Jeżeli wolicie bardziej wilgotne ciasta, to zachęcamy do krótkiego namoczenia herbatników w mocnej i przestudzonej kawie. Z myślą o dzieciach, ciastka można namoczyć w mleku lub napoju roślinnym.
Zobacz także: Ciasto świąteczne na Boże Narodzenie. Przepisy także na dużą blachę. Sernik i makowiec wiodą prym
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?