Ciasto jak 3 bit bez pieczenia. Przepis na prosty deser. Kajmak, bita śmietana i herbatniki smakują nieziemsko

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia łączy w sobie warstwę kajmaku, budyniu i ubitej śmietanki.
Pyszne ciasto 3 bit bez pieczenia łączy w sobie warstwę kajmaku, budyniu i ubitej śmietanki. Anna Daniluk
Ciasto 3 bit nawiązuje składnikami do popularnego batonika dostępnego w sklepach spożywczych. Herbatniki przekłada się kajmakiem, budyniem i ubitą śmietanką, a wierzch ozdabia startą gorzką czekoladą. Sprawdź przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia.

W skrócie

Ciasto bez pieczenia będzie szczególnie przydatne osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni lub oszczędzającym na rachunkach za energię. Ciasto 3 bit przekładane jest masą kajmakową. Można ją zrobić własnoręcznie z puszki skondensowanego mleka lub sięgnąć po gotowy produkt ze sklepu. Taki deser bez pieczenia można podawać na urodziny, imieniny, zabawę sylwestrową lub jako poczęstunek w karnawale.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – przepis na łatwy deser

Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 1 godzina + minimum 8 godzin w lodówce
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • 200 g kajmaku,
  • 100 g budyniu śmietankowego bez cukru (2 opakowania),
  • 750 ml mleka,
  • 60 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 100 wrzątku,
  • 60 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?

Przygotowanie:

  1. W tortownicy o wymiarach 26 × 37 cm należy rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.
  2. Następnie na herbatnikach należy rozsmarować warstwę przestudzonego kajmaku, a na niej ponownie ułożyć na nim herbatniki.
  3. W tym czasie gotujemy gęsty budyń, gdy będzie wystudzony, należy zblendować go z miękkim masłem do uzyskania gładkiej masy. Taką masę budyniową należy rozsmarować na herbatnikach.
  4. Na gęstej masie budyniowej trzeba położyć herbatniki.
  5. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, aby nie było grudek.
  6. Mocno schłodzoną śmietankę trzeba ubić, aż podwoi swoją objętość. W trakcie ubijania należy dolewać rozpuszczoną żelatynę i połączyć to w jednolity krem.
  7. Na herbatnikach rozprowadzamy ubitą śmietankę. Gotowy 3 bit należy wstawić do lodówki na 8 godzin.
  8. Przed podaniem ciasto 3 bit bez pieczenia należy ozdobić startą gorzką czekoladą.

Wege krem budyniowy do 3 bita

W wersji wegańskiej krem budyniowy można przygotować na bazie ulubionego napoju roślinnego. Zamiast masła można sięgnąć po margarynę. Ciasto 3 bit można też przygotować w wersji wegańskiej, gdy zamiast kajmaku użyje się pasty z daktyli. Można też sięgnąć po tak zwany kajmak daktylowy zrobiony z namoczonych suszonych daktyli, masła orzechowego i napoju roślinnego. A zamiast żelatyny warto skorzystać z agaru, czyli substancji żelującej pochodzącej z wodorostów.

Co zrobić, żeby zmiękły herbatniki?

Jeżeli wolicie bardziej wilgotne ciasta, to zachęcamy do krótkiego namoczenia herbatników w mocnej i przestudzonej kawie. Z myślą o dzieciach, ciastka można namoczyć w mleku lub napoju roślinnym.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie