Pieczona fasolka szparagowa na obiad. Przepyszny przepis, który zachwyci smakiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczona fasolka to świetny przepis na niskokaloryczne danie. Kliknij w przycisk i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć składniki.
Pieczona fasolka to świetny przepis na niskokaloryczne danie. Kliknij w przycisk i przesuwaj strzałki, aby zobaczyć składniki. Anna Daniluk
Upieczona fasolka szparagowa to dla wielu osób zaskakujące danie na obiad. Zazwyczaj fasolka gotowana jest w wodzie i podawana z bułką tartą, podsmażoną z masłem. Mamy dla was inny, zaskakujący przepis. Podpowiadamy, jak upiec fasolkę szparagową, która będzie lepsza dla zdrowia niż ta gotowana. Podpowiadamy, jak ją zrobić na dla całej rodziny.

W skrócie

Pieczona fasolka – właściwości zdrowotne

Warto włączyć fasolkę szparagową do sezonowego menu. Warzywo to jest niskokaloryczne i można je zajadać na wiele sposobów. Pieczona fasolka będzie miała intensywny smak i dzięki odpowiednim przyprawom będzie zupełnie nowym doświadczeniem kulinarnym. W fasolce szparagowej znajdziemy:

  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminę A,
  • potas,
  • kwas foliowy,
  • fosfor.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć upieczoną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa – zastosowanie w kuchni

Fasolkę szparagową żółtą i zieloną można nie tylko gotować i piec. Warzywo jest stosowane jako składnik zupy jarzynowej, można je kisić albo traktować jako dodatek do mięs. Żółta fasolka szparagowa to znakomity produkt do użycia w sałatkach. Wiele osób dodaje ją też do nietradycyjnej wersji węgierskiego leczo.

Przepis na pieczoną fasolkę szparagową

[Przygotowanie: 40 minut: 10 minut - obróbka warzyw + 30 minut - pieczenie]

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 40 g migdałów.

Jak zrobić pieczoną fasolkę szparagową?

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową trzeba umyć i uciąć twarde końcówki.
  2. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Polać olejem wymieszanym z solą i pieprzem.
  4. Fasolkę należy dokładnie wymieszać z olejem.
  5. Blachę należy wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180° C.
  6. Fasolkę należy piec przez około 30 minut, aż warzywo będzie mocno brązowe.
  7. Na koniec upieczoną fasolkę trzeba polać sokiem wyciśniętym z 1/ 2 cytryny.
  8. Przed podaniem upieczoną fasolkę posypujemy posiekaną natką pietruszki z migdałami.

Fasolka gotowa. Życzymy smacznego!

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Reklama

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
Witek
Fasolka to mój ulubiony dodatek do letnich obiadów. schabowy, fryteczki, fasolka, zimna perła i cacy.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie