Jak gotować szparagi? Kolor sznurka zagwarantuje sukces. Oto prosty trik na kruche i apetyczne warzywa do obiadu

Anna Daniluk
Zielone szparagi przed włożeniem do garnka z wrzącą wodą trzeba związać białym sznurkiem wędliniarskim. Ważne, aby był ze zwartego splotu i nie zmieniał smaku szparagów.
Zielone szparagi przed włożeniem do garnka z wrzącą wodą trzeba związać białym sznurkiem wędliniarskim. Ważne, aby był ze zwartego splotu i nie zmieniał smaku szparagów. 123rf.com/foodandmore/zdjęcie ilustracyjne
Szparagi to delikatne i jędrne warzywa o intensywnym smaku. Jednak, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, należy odpowiednio je ugotować. Wtedy można podawać je z różnorodnymi dodatkami. Warto użyć sznurek dla ustabilizowania warzyw. Podpowiadamy, w jaki sposób gotować szparagi, aby były smaczne i zdrowe oraz jaki sznurek powinien być stosowany.

W skrócie

W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one smukłe i mają niewielkie gabaryty. Ich głównym zadaniem jest utrzymywanie warzywa w pionie, aby czubki warzywa ugotowały się w parze wodnej, a twardsze łodyżki stały stabilnie we wrzątku. Jednak nie trzeba kupować drogich gadżetów, aby cieszyć się sezonowym smakiem.

Wiązanie szparagów sznurkiem wędliniarskim

Prostym i niezawodnym sposobem na utrzymanie szparagów w pionie nawet w zwykłym garnku jest przewiązanie ich sznurkiem. Ważne, aby nici kuchenne były naturalnie białe, czyli bez użycia jakichkolwiek barwników. W przeciwnym razie można ugotować kolorowy wywar tak jak główna bohaterka filmu „Dziennik Bridget Jones”, której pozostało podanie gościom niebieskiej zupy. Oczyszczone i przewiązane szparagi trzeba włożyć do wrzątku i w zależności od grubości gotować przez 3-5 minut. Warto pamiętać, że zielone szparagi gotują się krócej niż białe.

Poznaj także przepis na carbonarę ze szparagami:

Hartowanie zielonych szparagów

W czasie, gdy szparagi się gotują, trzeba przygotować miskę z zimną wodą, do której wrzuci się szparagi. Szok temperaturowy zakończy to proces gotowania i pomoże zachować niesamowity zielony kolor warzywa. Następnie ugotowane szparagi można użyć do tarty, do pizzy lub podać z młodymi ziemniakami.

Szparagi gotowane na parze

Kolejną metodą przyrządzenia szparagów jest gotowanie na parze. Można zrobić to w parowarze, garnku do gotowania na parze, bambusowych koszyczkach układanych na garnkach z wodą lub przy pomocy metalowej nakładki. Szparagi należy oczyścić w standardowy sposób, do garnka wlać szklankę wody i postawić na wierzchu koszyczek do gotowania na parze. Woda nie powinna dotykać gadżetu. Gdy woda będzie wrzała, należy gotować warzywa na parze przez 5-7 minut. Koszyczek można przykryć od góry pokrywką, aby przyspieszyć gotowanie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni