W skrócie
W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one smukłe i mają niewielkie gabaryty. Ich głównym zadaniem jest utrzymywanie warzywa w pionie, aby czubki warzywa ugotowały się w parze wodnej, a twardsze łodyżki stały stabilnie we wrzątku. Jednak nie trzeba kupować drogich gadżetów, aby cieszyć się sezonowym smakiem.
Wiązanie szparagów sznurkiem wędliniarskim
Prostym i niezawodnym sposobem na utrzymanie szparagów w pionie nawet w zwykłym garnku jest przewiązanie ich sznurkiem. Ważne, aby nici kuchenne były naturalnie białe, czyli bez użycia jakichkolwiek barwników. W przeciwnym razie można ugotować kolorowy wywar tak jak główna bohaterka filmu „Dziennik Bridget Jones”, której pozostało podanie gościom niebieskiej zupy. Oczyszczone i przewiązane szparagi trzeba włożyć do wrzątku i w zależności od grubości gotować przez 3-5 minut. Warto pamiętać, że zielone szparagi gotują się krócej niż białe.
Poznaj także przepis na carbonarę ze szparagami:
Hartowanie zielonych szparagów
W czasie, gdy szparagi się gotują, trzeba przygotować miskę z zimną wodą, do której wrzuci się szparagi. Szok temperaturowy zakończy to proces gotowania i pomoże zachować niesamowity zielony kolor warzywa. Następnie ugotowane szparagi można użyć do tarty, do pizzy lub podać z młodymi ziemniakami.
Szparagi gotowane na parze
Kolejną metodą przyrządzenia szparagów jest gotowanie na parze. Można zrobić to w parowarze, garnku do gotowania na parze, bambusowych koszyczkach układanych na garnkach z wodą lub przy pomocy metalowej nakładki. Szparagi należy oczyścić w standardowy sposób, do garnka wlać szklankę wody i postawić na wierzchu koszyczek do gotowania na parze. Woda nie powinna dotykać gadżetu. Gdy woda będzie wrzała, należy gotować warzywa na parze przez 5-7 minut. Koszyczek można przykryć od góry pokrywką, aby przyspieszyć gotowanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: