Jajka po florencku na śniadanie. Przepis dla fanów jajka w koszulkach. Wypróbuj sposób na danie jak z renomowanego bistro

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Smakowite jajka po florencku podaje się z sosem holenderskim, grzankami i szpinakiem.
Smakowite jajka po florencku podaje się z sosem holenderskim, grzankami i szpinakiem. Getty Images/Irina Kozmova
Jajka po florencku to posiłek z prostych składników, który wygląda wyjątkowo efektownie. Idealna propozycja na śniadanie jak z francuskiego bistro. To kolejna odsłona jajek w koszulkach podana na grzance ze szpinakiem i sosem holenderskim. Zobacz przepis na apetyczne jajka po florencku.

W skrócie

Jajka po florencku to przykład kosmopolitycznego dania. Nazwa odnosi się do Florencji, choć sam przysmak jest niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii, a pochodzi z kuchni francuskiej. Gotowe jajka w koszulkach skąpane są w sosie holenderskim, który również zabiera smakoszy w kulinarną wycieczkę. Sprawdź, jak zrobić pyszne jajka po florencku na śniadanie.

Jajka po florencku – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 g soli,
  • 10 ml octu winnego,
  • 5 g masła np.: klarowanego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 kromki chleba pszennego,
  • 20 g liści szpinaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do podania:

Jak zrobić jajka po florencku?

Przygotowanie:

  1. Do wrzątku z octem i solą należy wrzucić po kolei rozbite jajka. Mieszając łyżką wodę, trzeba ją wzburzyć, aby ułatwić jajku ścięcie białka i pozostawienie płynnego żółtka.
  2. Gotowe jajko należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
  4. Do masła należy dodać posiekany ząbek czosnku i liście szpinaku.
  5. Warzywo należy smażyć do momentu, gdy straci połowę objętości.
  6. Chleb zarumienić na patelni lub w tosterze. Gdy będzie złoto-brązowy można położyć go na talerzu.
  7. Na chlebie układamy szpinak, jajko w koszulce i oblewamy przygotowanym wcześniej sosem holenderskim.
  8. Gotowe jajka po florencku można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jajka po florencku, a po benedyktyńsku?

Główna różnica między jajkami po florencku a jajkami po benedyktyńsku polega na użyciu liści szpinaku. W jajkach po florencku nie dodaje się boczku i nie używa się bułki pszennej. W obu wersjach korzysta się z sosu holenderskiego.

Przepisy z jajkami

Na śniadanie lub na kolację warto sięgać po dania z jajek. Świetnie smakują jajka po turecku w sosie pomidorowym albo jajka po wiedeńsku przygotowywane w szklance. Na śniadanie można też zrobić tradycyjną jajecznicę lub słodki omlet cesarski. Na święta wielkanocne proponujemy też zrobić jajka faszerowane łososiem lub sałatkę z jajkami i burakami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie