Idealnie miękkie żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Tak pyszne, że palce lizać. Najlepszy przepis na grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Planujesz grilla ze znajomymi? Mam dla ciebie najlepszy przepis na idealnie miękkie i soczyste żeberka z grilla. Ich wyjątkowy smak to zasługa wybornej marynaty z ostrych przypraw, miodu i ketchupu. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso, a później usmażyć je na ruszcie. Wypróbuj niezawodny przepis na żeberka z grilla.

W skrócie

Żeberka z grilla - sprawdzony przepis

Przygotowując dania na grilla warto sięgać po sprawdzone przepisy. Proponuję zrobić pyszne żeberka w słodko-ostrej marynacie. Są wyraziste w smaku, pikantne, miękkie i soczyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i schować na noc do lodówki. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.

Zobacz w galerii, jak przygotować żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.

Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie

porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 10 minut, marynowanie mięsa: minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc, smażenie żeberek na grillu: ok. 10 minut

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 6 łyżek ketchupu ostrego,
  • 6 łyżek musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak zrobić najlepsze żeberka na grillu?

  1. Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
  2. Przygotuj marynatę z podanych składników.
  3. Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
  4. Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.

Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!

Jak zrobić marynatę do mięsa z grilla?

Przygotowując mięso na grilla bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.

Do karkówki i żeberek idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy dodając do marynaty sok z cytryny.

Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:

  • słodką papryką,
  • chili lub ostra papryka,
  • czosnkiem,
  • solą i pieprzem
  • tymiankiem,
  • majerankiem.

Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.

Dania na grilla - polecane przepisy

Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadam kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.

Mięso z grilla:

Ciasta i desery na spotkanie przy grillu
Polecamy też na spotkanie lub imprezę ze znajomymi przy grillu coś na słodko:

Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Idealnie miękkie żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie....

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tomek
Nie wyobrażam sobie grill bez żeberek, przyjaciół, dobrej muzyki, schłodzonej perły... Tego przepisu nie znałem. Na pewno wypróbuję.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie