W skrócie
Żeberka z grilla - sprawdzony przepis
Przygotowując dania na grilla warto sięgać po sprawdzone przepisy. Proponuję zrobić pyszne żeberka w słodko-ostrej marynacie. Są wyraziste w smaku, pikantne, miękkie i soczyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i schować na noc do lodówki. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.
Zobacz w galerii, jak przygotować żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.
Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 10 minut, marynowanie mięsa: minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc, smażenie żeberek na grillu: ok. 10 minut
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 6 łyżek ketchupu ostrego,
- 6 łyżek musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Jak zrobić najlepsze żeberka na grillu?
- Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
- Przygotuj marynatę z podanych składników.
- Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
- Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.
Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!
Czytaj także: Wyrazista marynata do kurczaka na grilla. Zobacz przepis na dodanie charakteru mięsu. Proste składniki idealny smak
Jak zrobić marynatę do mięsa z grilla?
Przygotowując mięso na grilla bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.
Do karkówki i żeberek idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy dodając do marynaty sok z cytryny.
Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:
- słodką papryką,
- chili lub ostra papryka,
- czosnkiem,
- solą i pieprzem
- tymiankiem,
- majerankiem.
Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.
Dania na grilla - polecane przepisy
Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadam kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.
Mięso z grilla:
- filet z kurczaka z grilla,
- pstrąg z grilla,
- szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie,
- filet z indyka z grilla.
Ciasta i desery na spotkanie przy grillu
Polecamy też na spotkanie lub imprezę ze znajomymi przy grillu coś na słodko:
Idealnie miękkie żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie....
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?