Chrupiący pstrąg z grilla. Zobacz przepis na delikatną rybę z rusztu. Popularny owoc nadaje wyjątkowego smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pstrąg z grilla smakuje w wyjątkowy sposób przygotowany w łódeczce z folii aluminiowej.
Pstrąg z grilla smakuje w wyjątkowy sposób przygotowany w łódeczce z folii aluminiowej. 123rf.com/Gravicapa/zdjęcie ilustracyjne
Osoby dbające o linię chętnie sięgają po grillowane ryby. Świetną propozycją jest pstrąg z grilla. Kaloryczności dodadzą użyte dodatki. Wystarczy, że oczyszczoną rybę wypełni się masłem czosnkowym, rozmarynem i plastrami cytryny. Zobacz przepis na pysznego pstrąga z grilla.

W skrócie

Pstrąg z grilla to szybki i łatwy posiłek nie tylko na majówkę. Doskonale smakuje z garścią świeżych ziół. Prostym zestawieniem smaków jest natka pietruszki z czosnkiem i plastrami cytryny. Zamiast cytrusów można wykorzystać słodko-kwaśne pomidory, które nadadzą soczystości potrawie. Podpowiadamy przepis na rozpływającego się w ustach pstrąga z grilla.

Pstrąg z grilla – przepis z koperkiem

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 oczyszczone pstrągi,
  • 20 ml oleju,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 świeżej cytryny,
  • 20 g posiekanego koperku,
  • 10 g masła czosnkowego.

Jak zrobić pstrąga z grilla?

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury.
  2. Następnie z folii aluminiowej przygotuj rodzaj naczynia w kształcie łódki.
  3. Pstrąga należy opłukać i wytrzeć z nadmiaru wody. Naciętego pstrąga należy obsypać wewnątrz solą i czarnym pieprzem.
  4. Następnie należy włożyć do każdego pstrąga po 3 plastry cytryny.
  5. Kolejnym krokiem jest wypełnienie ryby ulubionymi ziołami np.: koperkiem i masłem czosnkowym.
  6. Pstrąga należy zamknąć, posmarować olejem i umieścić w naczyniach z folii aluminiowej.
  7. Pstrąga trzeba umieścić na rozgrzanym grillu. Pstrąga należy piec przez około 4 minuty. Następnie trzeba oddalić rybę od bezpośredniego kontaktu z temperaturą i zostawić pod przykryciem w cieple rusztu, aby doszła. Zajmie to maksymalnie 5 minut.
  8. Pstrąg z grilla jest gotowy, gdy mięso będzie białe (ścięte), a oczy mętne.
  9. Pstrąg z grilla jest gotowy do spożycia.

Dodatki do pstrąga z grilla

Pstrąg z grilla znakomicie smakuje podany z chlebkiem ziołowym, foccacią lub pieczonymi ziemniakami. Można podawać do ryby frytki z batatów albo domowe purée ziemniaczane. Ponadto nie można zapomnieć o warzywach w postaci soczystych surówek. Mogą to być tradycyjne propozycje na bazie kapusty pekińskiej albo surówka z pora i jabłka. Ciekawie smakuje także domowe kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.

Jak marynować pstrąga?

Jeżeli macie więcej czasu, możecie zamarynować pstrąga przez całą noc w lodówce, aby ryba nabrała smaku. Należy dokładnie wymieszać ulubione przyprawy np.: oliwę, sok z cytryny, szczypiorek, natkę pietruszki, kolendrę, posiekany czosnek i słodką paprykę w proszku. Mieszanką należy nasmarować rybę, a po kilku godzinach spędzonych w chłodnym miejscu grillować.

Przyprawy do pstrąga na grilla

Przygotowując grillowaną rybę, warto doprawić ją według swojego gustu kulinarnego. Istnieje kilka klasycznych pomysłów, które warto zastosować podczas przyprawiania pstrąga. Szczególnie polecamy świeże lub suszone oregano, a także mieszankę ziół prowansalskich. Wśród ziół warto eksperymentować z listkami bazylii, świeżą natką pietruszki, estragonem, rozmarynem, a nawet kolendrą. Można też korzystać ze smakowych olejów i oliw np.: z kawałkami czosnku i skórki otartej z cytryny albo papryczki chili.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni