Herbata zimowa z przyprawami i pomarańczą. Zobacz przepis na rozgrzewającą herbatę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa herbata rozgrzewającą może być przygotowywana z korzennymi przyprawami lub świeżym imbirem. Kliknij w przycisk, aby poznać dodatki do herbaty zimowej.
Domowa herbata rozgrzewającą może być przygotowywana z korzennymi przyprawami lub świeżym imbirem. Kliknij w przycisk, aby poznać dodatki do herbaty zimowej. wmaster89r / gettyimages.com
Herbaty rozgrzewające to grupa niezwykłych napojów, po które najchętniej sięgamy w chłodne wieczory. Najczęściej herbata zimowa przygotowywana jest na bazie przefermentowanych liści czarnej herbaty. Podpowiadamy, jak zrobić domową herbatkę rozgrzewającą.

W skrócie

Najpopularniejsze napary na jesień i zimę przyrządzane są z czarnej herbaty liściastej. Na ogół unika się herbat zielonych, które uznaje się za wychładzające organizm. Charakterystycznymi składnikami herbaty zimowej są dodatki w postaci aromatycznych ziół, przypraw korzennych i suszonych owoców.

Herbata zimowa – przepis na domowy napój

Rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą
Czas przygotowania: 10 minut,
Liczba porcji: 2,
Składniki:

  • 500 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki soku malinowego,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4 sztuki suszonych goździków,
  • kawałek świeżego imbiru o długości ok. 4 cm,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności

Jak zrobić herbatę zimową?

  1. Na początku pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między dwie szklanki lub kubki.
  2. Do wybranych naczyń z pomarańczą należy zetrzeć kawałek imbiru.
  3. Do obu szklanek lub kubków należy włożyć po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
  4. Do kubka należy wlać miodu, soku malinowego i dodać gałązkę rozmarynu.
  5. Następnie należy do zaparzacza do herbaty typu prasa francuska (french press) wsypać liście herbaty i zalać wrzątkiem. Po paru minutach można rozlać herbatę do kubków z dodatkami.
  6. Herbata zimowa jest gotowa do podania.

Rozgrzewające herbaty na jesień

Herbatki rozgrzewające podawane są także z cząstkami owoców, np.:

  • plastrami pomarańczy,
  • plastrami cytryny,
  • plastrami jabłka,
  • plastrami gruszki,
  • plastrami pigwy.

Sprawdź dodatki do herbaty zimowej

Przyprawy do herbaty rozgrzewającej

Herbata zimowa nie może obyć się bez ziół i przypraw, które nadają jej głębszego smaku i bardziej wyrazistego aromatu. Mogą to być przyprawy korzenne, które są doskonale znane z pierników. Warto mieć w szafce kuchennej zestaw przypraw do herbaty: korę cynamonu, ziarna kardamonu, suszone goździki i suszone płatki imbiru. Przepis na zimowe herbatki można także urozmaicić dodatkiem kardamonu, anyżu, świeżego lub suszonego rozmarynu, tymianku lub oregano.

Czym słodzić herbatę zimową?

Herbata zimowa po przestudzeniu może być posłodzona miodem. Ważne, aby napój nie był gorący, aby nie zniszczyć tkwiących w nim cennych właściwości. Herbata zimowa obowiązkowo dosładzana jest sokiem z malin, sokiem z aronii lub sokiem z jeżyn. Można także przygotować herbatę zimową na wschodnią modłę, czyli z ulubioną konfiturą. W tym zastosowaniu świetnie sprawdza się dżem z pigwy.

Herbata rozgrzewająca z alkoholem, czyli herbata z prądem, to dla wielu osób obowiązkowy sposób na zimową rozgrzewkę po spacerze. Doskonale w roli dodatku alkoholowego sprawdza się nalewka z pigwy, nalewka malinowa lub nalewka z czerwonej porzeczki.

Czytaj także: Tradycyjna bawarka, czyli herbata z mlekiem. Przepis na prosty napój z dzieciństwa. W Indiach dodają zestaw aromatycznych przypraw

Zobacz w galerii dodatki do herbaty zimowej

Domowa herbata rozgrzewającą może być przygotowywana z korzennymi przyprawami lub świeżym imbirem. Kliknij w przycisk, aby poznać dodatki do herbaty zimowej.

Herbata zimowa z przyprawami i pomarańczą. Zobacz przepis na...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kamila
Ja jakoś nie lubię bawić się w takie mikstury ;) Wolę zrobić sobie po prostu herbatę Basilur earl grey między innymi z imbirem, nagietkiem, papają i owocem róży. Jest pyszna i idealna na taką pogodę :)
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie