Spis treści
Odczaruj Gary i nalewki
Joanna Matyjek jest autorką kulinarnego bloga Odczaruj Gary na którym dzieli się swoimi przepisami na domowe dania, wypieki i desery. Swoich czytelników zachęca do gotowania z radością i spokojem.
– To, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy – podkreśla Joanna Matyjek na swoim blogu Oczaruj Gary.
Pasjonatka kulinariów jest autorką wydanej niedawno książki „Nalewki, likiery, syropy, koktajle”, w której dzieli się swoimi autorskimi przepisami, a także recepturami zasłyszanymi od znajomych przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Domowa pigwówka
Jednym z polecanych przez autorkę bloga przepisów jest „Nalewka z pigwy od Piotra z Józefosławia”.
– Oto ona – niekwestionowana królowa, jedyna w swoim rodzaju i smaku – nalewka z pigwy. Przepis na tę pyszność otrzymałam od Piotra Poredy, którego pigwówka jest najpyszniejsza, jaką kiedykolwiek w życiu kosztowałam. Wraz z upływem czasu pigwa nabiera charakteru i kształtu, dojrzewa, a jej kolor i smak stają się szlachetniejsze – podkreśla Joanna Matyjek.
Pigwa to owoc bardzo często wybierany do domowych nalewek, soków i przetworów. Jest doceniana ze względu na swoje właściwości i kwaśny, wyraźny smak.
Właściwości owocu pigwowca:
- wzmacniają naszą odporność, stanowią cenne źródło witaminy C,
- dostarczają nam witaminy z grupy B,
- są źródłem potasu, wapnia, żelaza i fosforu,
- pomagają zwalczyć kaszel i przeziębienie,
- pomagają na trawienie.
Pigwa a pigwowiec. Jakie są różnice?
W przepisach na przetwory często pojawiają się nazwy pigwa i pigwowiec. Warto wiedzieć, że są to dwie oddzielne rośliny należące do drzew i krzewów owocowych. Jak je odróżnić?
Pigwa ma owoce żółte o wielkości jabłka. Owoce pigwowca są również koloru żółtego, ale są znacznie mniejsze, rozmiarem przypominają morelę.
Zarówno owoce pigwy jak i pigwowca nadają się do przygotowywania przetworów, są kwaśne i aromatyczne. Robiąc nalewki lepiej wykorzystać owoce pigwowca, ponieważ są mniejsze, twardsze i bardziej aromatyczne. Owoce pigwy, ze względu na większą zawartość pektyn, lepiej nadają się do przygotowywania dżemów i konfitur.
Zobacz także: Przepis na dżem z pigwy
Jak zrobić najlepszą nalewkę?
Joanna Matyjek w swojej książce dzieli się przepisami i poradami na przygotowanie domowych nalewek. Autorka podkreśla, że warto pamiętać o kilku zasadach:
- Odpowiednie naczynie — najlepiej szklany, duży słoik.
- Dojrzałe, sezonowe owoce.
- Nigdy sam spirytus. Najlepiej dodać wódkę i spirytus, stężenie alkoholu powinno się wahać od 30 do 70%. Pamiętajmy, że picie alkoholu nawet w małych ilościach może szkodzić.
- Dosładzanie cukrem lub miodem.
- Dodatki do nalewek np. różne rodzaje ziół i przypraw.
- Filtrowanie nalewki przez gazę lub specjalną bibułkę.
- Czas i cierpliwość — należy dać nalewce nabrać smaku.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować domową pigwówkę:
Przepis na pigwówkę
(z podanych składników otrzymamy 6 butelek 0,5 l)

Składniki:
- 2 kg owoców pigwowca 1 kg cukru,
- 0,5 l miodu,
- 1,5 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- 1 laska wanilii, kora cynamonu, 3 goździki,
- korzeń imbiru (ok. 3 cm), skórka pomarańczowa.
Jak zrobić nalewkę z pigwy?
- Owoce pigwy myjemy, osuszamy. Kroimy je na mniejsze kawałki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki – im mniejsze, tym lepsze.
- Owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 48 godzin w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie do owoców wlewamy wódkę i spirytus, dodajemy resztę składników.
- Zakręcamy słój i odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na ok. 3 miesiące.
- Następnie nalewkę przelewamy do butelek.
- Zlaną nalewkę można już degustować, ale dobrze jest jeszcze trochę poczekać. Im dłużej nalewka leżakuje, tym ma lepszy smak, ciemniejszy kolor, a my większą satysfakcję z naszej pracy.
- Jeśli chodzi o zlewanie nalewki, można pierwszy raz zlać ją do dużych butelek, a następnie zlewać znad osadu do małych butelek lub bezpośrednio do karafki.
Jak zrobić domową pigwówkę? Joanna Matyjek zdradza najlepszy...
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Poznaj przepisy sławnych kucharzy
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?