Jajka faszerowane i smażone w skorupkach. Tradycyjny przepis na staropolską przystawkę. Na Wielkanoc i inne spotkania z rodziną

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Jajka faszerowane w skorupkach można posypać bułką tartą i podsmażyć
Jajka faszerowane w skorupkach można posypać bułką tartą i podsmażyć Getty images/egiss/zdjęcie ilustracyjne
Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to świetny pomysł na wielkanocną przystawkę. Sprawdzą się także podczas innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie jest trudne i zajmuje tylko kilka chwil. Podaj jajka faszerowane w skorupkach i zachwyć swoich bliskich staropolską przystawką.

W skrócie

Przepis na jajka faszerowane w skorupkach znam od mojej mamy, która robiła tę przystawkę na Wielkanoc. Tak naprawdę to raczej faszerowane skorupki jajek, a sam przepis jest bardzo stary przepis, znany również jako jajka po staropolsku. Jest popularny w wielu polskich domach i można go spotkać w różnych wariantach. Czasem do jajek dodaje się podsmażone pieczarki i tak właśnie robiła moja mama. Nie jest to jednak konieczne. Cały pomysł polega na wydrążeniu skorupek, przygotowaniu farszu z jajek, ponownym nadzianiu i podsmażeniu jajek z bułką tartą na maśle. Całość zajmuje kilka chwil, a przystawka zawsze robi duże wrażenie i jest przepyszna. Polecam ją zwłaszcza na Wielkanoc, ale jajka faszerowane w skorupkach można równie dobrze zaserwować na każdej rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi.

Jajka faszerowane w skorupkach – tradycyjny przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych jaj,
  • 6 pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane w skorupkach?

  1. Jajka ugotowałam na twardo, po czym zostawiłam do ostudzenia.
  2. W tym czasie pokroiłam pieczarki, podsmażyłam je na maśle i doprawiłam solą oraz pieprzem.
  3. Przekroiłam jajka ostrym nożem na połówki, uważając, żeby zbytnio nie uszkodzić skorupek.
  4. Jajka wyjęłam ze skorupek za pomocą łyżeczki. Pokroiłam je drobno i wymieszałam z pieczarkami.
  5. Do farszu dodałam posiekaną natkę pietruszki.
  6. Farsz nałożyłam łyżeczką do skorupek. Ubiłam go i posypałam bułką tartą.
  7. Na patelni rozgrzałam masło. Ułożyłam na nim jajka, bułką tartą na dół i chwilę podsmażyłam.
  8. Jajka faszerowane można udekorować natką pietruszki lub rzeżuchą.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.