Przebojowa sałatka łabędzi puch. Wyśmienita sałatka z szynką, jajkami i kapustą pekińską. Fenomenalna przekąska na imprezy i święta

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Sałatka łabędzi puch to jeden z tych przepisów, które trzeba wypróbować choć raz. Nie tylko świetnie smakuje, ale i efektownie wygląda. To warstwowa sałatka z szynką z kurczaka, jajkiem, ziemniakami i kapustą pekińską. Całość dopełnia pyszny i prosty sos majonezowy. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na sałatkę łabędzi puch.

W skrócie

Mamy dziś dla ciebie przepis na wyjątkowo delikatną i pyszną sałatkę łabędzi puch, która pięknie wygląda i pysznie smakuje. Jest hitem każdej imprezy i rodzinnego spotkania. Proponujemy przygotować porcje za pomocą specjalnej obręczy, ale jeśli jej nie masz to nic straconego. Wystarczy ułożyć sałatkę warstwami w szklaneczkach lub połączyć całość w dużej szklanej salaterce.

Zobacz w galerii etapy przygotowania sałatki łabędzi puch

Przepis na sałatkę łabędzi puch

Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g szynki z kurczaka,
  • 290 g marynowanej cebulki perłowej białej lub żółtej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 6 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,
  • majonez,
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić sałatkę łabędzi puch?

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia wszystkich składników, do oddzielnych miseczek, by wygodnie było ci nakładać warstwy sałatki na talerz.
  2. Szynkę i ser pokrój w drobną kostkę. Majonez wymieszaj z solą i pieprzem.
  3. Cebulki przekrój na połówki.
  4. Ugotowane i przestudzone jajka obierz. Do jednej miseczki przełóż żółtka, a do drugiej białka.
  5. Zetrzyj żółtka i białka na tarce na małych oczkach lub drobno posiekaj.
  6. Kapustę pekińską umyj i osusz. Następnie posiekaj ją na małe kawałki.
  7. Ugotowane i przestudzone ziemniaki zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  8. Zacznij przygotowanie porcji sałatki. Możesz pomóc sobie specjalną obręczą. Kolejne warstwy sałatki będziesz smarować niewielką ilością majonezu, dlatego przygotuj sobie małą łyżeczkę lub silikonowy pędzelek.
  9. Najpierw posmaruj majonezem talerzyk, w miejscu gdzie będziesz wykładać sałatkę.
  10. Następnie kładź kolejno: ziemniaki, majonez, cebulkę, wędlinę, majonez, białko, majonez, ser, żółtko, majonez, kapusta pekińska.
  11. Przygotuj tak wszystkie porcje sałatki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Smacznego!

Przebojowa sałatka łabędzi puch. Wyśmienita sałatka z szynką...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni