Jajka w sosie chrzanowym przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To prosty pomysł na wielkanocną przekąskę

Anna Moyseowicz
Jajka w sosie chrzanowym to ciekawa propozycja na wielkanocny stół.
Jajka w sosie chrzanowym to ciekawa propozycja na wielkanocny stół. pxhere.com/ zdjęcie podglądowe
Jajka w sosie chrzanowym są daniem nieskomplikowanym i bardzo szybkim do wykonania. Do jego przygotowania wystarczą składniki, które zazwyczaj każdy ma w lodówce. Dla osób wychowanych w czasach PRL–u to pyszne wspomnienia ze szkolnej stołówki, ale też obiadów domowych. Przepis jest banalnie prosty i idealnie nadaje się na Wielkanoc.

Spis treści

Jajka w sosie chrzanowym kojarzą się z trudnymi czasami PRL–u. Wówczas w sklepach nie było takiego wyboru, jak dziś, a i możliwości finansowe często były ograniczone. Sięgano po najprostsze składniki, a z nich powstawały pyszne dania, choć dla pokoleń dorastających po upadku komunizmu, wiele z połączeń wydaje się nietypowych. Jajka w takim wydaniu sprawdzą się także na stole wielkanocnym.

Jajka zazwyczaj jadamy na śniadanie, czasami też są rozwiązaniem na szybką kolację. Rzadko sięgamy po nie jako po główny składnik dania obiadowego, a szkoda. Są tanie i – jedzone odpowiednio często – zdrowe. Można z nich wyczarować naprawdę wiele. Jednym z takich dań będą jajka w sosie chrzanowym.

Czytaj też: Chrzan wielkanocny nie ma sobie równych. Zobacz przepis i 5 potraw, które nie obędą się bez dawki pikantnego korzenia

Przepis na jajka w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 cebula,
  • 30 gramów masła,
  • 20 gramów mąki pszennej,
  • 250 mililitrów bulionu,
  • 200 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • pęczek koperku.

Jak zrobić jajka w sosie chrzanownym?

  1. Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i usmażyć cebulę na złoty kolor.
  4. Wsypać mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie zasmażka. W razie potrzeby dodać nieco masła.
  5. Powoli dolewać zimny bulion, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
  6. Dodać do sosu chrzan i całość zagotować.
  7. Dolać do garnka śmietankę i przyprawić według smaku. Doprowadzić do wrzenia.
  8. Posiekać drobno koper i dodać do sosu. Część zostawić do dekoracji.
  9. Jajka obrać i podawać polane sosem, udekorować koperkiem.

Jak podawać jajka w sosie chrzanowym? Sprawdzą się na wielkanocnym stole

Jajka w sosie chrzanowym są świetną propozycją na szybki obiad. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki, można podawać je też z surówką. To danie sprawdzi się również w nieco innym wydaniu. Jajka należy ułożyć na półmisku i polać sosem, tak podane mogą służyć za przystawkę podczas wielkanocnego śniadania. Smak sosu warto wzbogacić, dodając łyżkę musztardy, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Zielony akcent w postaci koperku nada daniu lekkości, będzie ono dobrze smakować i wyglądać również ze smażoną cebulą lub boczkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni