Spis treści
Jajka w sosie chrzanowym kojarzą się z trudnymi czasami PRL–u. Wówczas w sklepach nie było takiego wyboru, jak dziś, a i możliwości finansowe często były ograniczone. Sięgano po najprostsze składniki, a z nich powstawały pyszne dania, choć dla pokoleń dorastających po upadku komunizmu, wiele z połączeń wydaje się nietypowych. Jajka w takim wydaniu sprawdzą się także na stole wielkanocnym.
Jajka zazwyczaj jadamy na śniadanie, czasami też są rozwiązaniem na szybką kolację. Rzadko sięgamy po nie jako po główny składnik dania obiadowego, a szkoda. Są tanie i – jedzone odpowiednio często – zdrowe. Można z nich wyczarować naprawdę wiele. Jednym z takich dań będą jajka w sosie chrzanowym.
Przepis na jajka w sosie chrzanowym
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- 30 gramów masła,
- 20 gramów mąki pszennej,
- 250 mililitrów bulionu,
- 200 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pęczek koperku.
Jak zrobić jajka w sosie chrzanownym?
- Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i usmażyć cebulę na złoty kolor.
- Wsypać mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie zasmażka. W razie potrzeby dodać nieco masła.
- Powoli dolewać zimny bulion, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
- Dodać do sosu chrzan i całość zagotować.
- Dolać do garnka śmietankę i przyprawić według smaku. Doprowadzić do wrzenia.
- Posiekać drobno koper i dodać do sosu. Część zostawić do dekoracji.
- Jajka obrać i podawać polane sosem, udekorować koperkiem.
Jak podawać jajka w sosie chrzanowym? Sprawdzą się na wielkanocnym stole
Jajka w sosie chrzanowym są świetną propozycją na szybki obiad. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki, można podawać je też z surówką. To danie sprawdzi się również w nieco innym wydaniu. Jajka należy ułożyć na półmisku i polać sosem, tak podane mogą służyć za przystawkę podczas wielkanocnego śniadania. Smak sosu warto wzbogacić, dodając łyżkę musztardy, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Zielony akcent w postaci koperku nada daniu lekkości, będzie ono dobrze smakować i wyglądać również ze smażoną cebulą lub boczkiem.
Czytaj także: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na niecodzienną przystawkę na święta
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?