Fenomenalna pizza Margherita. Sprawdź tradycyjny przepis na chrupiące brzegi i cienki spód. Świetna propozycja na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Pizza Margherita to klasyczny, a nawet podstawowy rodzaj włoskiego placka. Wypiek ma szczególnie znaczenie, gdyż kolory mozzarelli, sosu pomidorowego i listków bazylii przypominają barwy włoskiej flagi. Dobrze zrobiona pizza Margherita jest też sprawdzianem umiejętności kucharza. Zobacz przepis na przepyszną pizzę Margheritę, której trudno się oprzeć.

W skrócie

Klasyczna pizza Margherita to wypiek stworzony na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która panowała między 1878 a 1900 rokiem. Książka „Italia na talerzu” autorstwa Francois-Regis Gaudry informuje, że pizzę Margheritę po raz pierwszy podano w 1889 roku. Wypiek jak wspomniano, ma patriotyczny charakter przez kolor użytych składników. Do jego przygotowania potrzeba wyrośniętego ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, mozzarelli i listków bazylii. Opcjonalnie po upieczeniu pizzę można posypywać startym parmezanem oraz równomiernie polać chlustem oliwy z oliwek. Tym daniem możesz świętować Światowy Dzień Pizzy przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 17 stycznia. Sprawdzi się także na Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony 9 lutego.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania pizzy Margherita

Pizza Margherita na jasnym blacie, obok widoczna ściereczka i pokrojone w plastry pomidory
Składniki pizzy Margherita mają symbolizować włoską flagę. Anna Daniluk

Pizza Margherita – przepis na włoski przysmak

Liczba porcji: 1 duża pizza albo 2 małe.
Czas przygotowania: maksimum 1 godzina i 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
  • 255 ml wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 10 g soli,
  • 2 g suszonych drożdży.

Dodatki na wierzch:

  • 250 g mozzarelli po odsączeniu lub 2 kulki,
  • 80 ml sosu pomidorowego do pizzy lub passaty pomidorowej doprawionej ząbkiem czosnku, 2 suszonymi pomidorami, suszoną bazylią i oregano,
  • 1 łyżka oleju do posmarowania brzegów,
  • listki bazylii do dekoracji.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić pizzę Margheritę?

Przygotowanie:

  1. Ze składników na ciasto należy zagnieść zwartą kulę i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  2. W tym czasie należy odsączyć mozzarellę, pokroić ją na plastry oraz przygotować sos do pizzy. Można także oderwać świeże listki bazylii, umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć.
  3. Piekarnik należy rozgrzać do 240° Celsjusza z termoobiegiem z blachą do pieczenia wstawioną na najniższej półce.
  4. Ciasto na pizzę należy rozłożyć na papierze do pieczenia. Można je podzielić na pół i zrobić dwie mniejsze placki lub jeden duży.
  5. Brzegi można cienko posmarować oliwą z oliwek lub olejem przy pomocy pędzelka silikonowego.
  6. Na wierzchu należy rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć plastry mozzarelli.
  7. Pizzę Margheritę należy ułożyć na rozgrzanej blasze do pieczenia i piec przez 9 minut.
  8. Po upieczeniu należy placek ostudzić przez chwilę i po wierzchu rozsypać listki świeżej bazylii.
  9. Pizza Margherita jest najsmaczniejsza podawana na gorąco.

Przepisy na domową pizzę

Zachęcamy do zrobienia domowej pizzy z salami i rukolą, albo kontrowersyjnej w niektórych kręgach smakoszy pizzy hawajskiej, czyli podawanej z kawałkami słodkiego ananasa. Na przyjęcie w gronie znajomych można także przygotować apetyczne pizzerinki, które znikają w mgnieniu oka.

Domowa pizza Margherita to przysmak pochodzący z Włoch.  Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania pizzy.

Fenomenalna pizza Margherita. Sprawdź tradycyjny przepis na ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dzidekson
400 gramów mąki? Ja dla siebie robię ze 120 gramów mąki na blachę fi 33. 80 ml wody, pół torebki drożdzy Łetkera.