Oryginalny sos pomidorowy do pizzy jak z pizzerii. Poznaj przepis na składnik włoskiego placka. Potrzebny będzie przecier z pomidorów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybki i smaczny sos pomidorowy można zrobić z przecieru pomidorowego. Wystarczy doprawić go suszoną bazylią, oregano i czosnkiem.
Szybki i smaczny sos pomidorowy można zrobić z przecieru pomidorowego. Wystarczy doprawić go suszoną bazylią, oregano i czosnkiem. 123rf.com/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Domowy sos pomidorowy do pizzy można najszybciej zrobić, korzystając z przecieru pomidorowego. Warto zrobić go samodzielnie lub wybrać jeden z jakościowych produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Wystarczy doprawić go ząbkiem czosnku i suszonymi ziołami. Wypróbujcie przepis na sos pomidorowy do pizzy.

W skrócie

Aromatyczny sos pomidorowy do pizzy można uzyskać z gęstej passaty lub domowego przecieru pomidorowego. Taki sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy dodacie do niego połówki suszonych pomidorów. Dzięki temu zyska intensywnego smaku i wiele osób okrzyknie go najlepszym sosem, jaki jedli w życiu. Ponadto można go użyć do grzanek z mozzarellą albo dań z makaronem.

Sos pomidorowy do pizzy – szybki przepis

Liczba porcji: na 2 spody do pizzy.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 połówki suszonych pomidorów,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 5 g suszonej bazylii,
  • 5 g suszonego oregano,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • według uznania szczypta cukru.

Jak zrobić sos pomidorowy z przecieru do pizzy?

Przygotowanie:

  1. Na patelni z grubym dnem należy rozgrzać oliwę z oliwek. Trzy ząbki czosnku należy obrać i pokroić w kostkę. Czosnek należy podgrzewać na średnim ogniu, aż się delikatnie zarumieni.
  2. Następnie trzeba dodać przecier pomidorowy, suszoną bazylię, oregano i tymianek. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  3. Pod patelnią należy zmniejszyć temperaturę. Sos pomidorowy do pizzy powinien być smażony na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Na koniec należy przelać go do wysokiego słoika, dodać dwie połówki suszonych pomidorów i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowany sos można jeszcze podgrzać przez 10 minut, aby zgęstniał.
  5. Sos pomidorowy do pizzy jest gotowy do użycia.

Nie tylko z przecieru pomidorowego

Jeżeli nie macie pod ręką przecieru pomidorowego, to zachęcamy do wykorzystania pomidorów z puszki. Wyjątkowo smaczne są pomidory pellati. Po zagotowaniu z resztą składników należy zmiksować je na gładki sos. Warto wiedzieć, że przyprawą, która podbija smak pomidorów, jest szczypta cynamonu. Ten dodatek wzmocni ich naturalną słodycz.

Sos pomidorowy do pizzy można zrobić także ze świeżych warzyw. Należy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i smażyć w garnku na oliwie z czosnkiem, aż się rozpadną. Fenomenalnie smakują pomidory mające zwarty miąższ i intensywny aromat np.: podłużne pomidory Lima.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
atujest.blogspot.com
Przecier pomidorowy bez przecierania i pasteryzacji - przepis na blogu. Szybki i łatwy sposób na bardzo dobry przecier, nigdy się na nie zepsuł. Posiada dużo więcej likopenu niż ten przecierany.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni