Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do czerwonego barszczu. Sprawdzony przepis na paszteciki z pieczarkami i mięsem

Katarzyna Puczyńska
Poznaj przepis na ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Poznaj przepis na ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyny Puczyńska
Paszteciki podane do czerwonego barszczu to pomysł na pyszne danie od święta. Podpowiadam, jak możesz zrobić je niemal błyskawicznie. Wystarczy wykorzystać ciasto francuskie, a także gotowy pasztet lub mięso po gotowaniu rosołu. To bardzo proste! Sprawdź i wypróbuj przepis na paszteciki z ciasta francuskiego.

W skrócie:

Paszteciki z ciasta francuskiego to pyszna przekąska. Można podać je na święta lub inne specjalne okazje, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię jeść je popijając ciepłym, czerwonym barszczem. Co ważne – robi się je naprawdę błyskawicznie. Nie trzeba zagniatać ciasta, a na farsz można użyć każdego pasztetu lub szybko przygotować domowy. To doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Proponuję farsz z mięsa drobiowo-wołowego z dodatkiem drobno posiekanych pieczarek i cebuli.

W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego – przepis

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut na farsz (jeśli robisz farsz z mięsa z rosołu).
Porcja: na ok. 30 małych pasztecików.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub gotowego pasztetu,
  • 1 cebula,
  • 10 pieczarek,
  • 100 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?

Sposób przygotowania:

  1. Obierz pieczarki oraz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami.
  3. Dodaj zmielone mięso, 100 ml wody, dopraw łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i chwilę podsmaż.
  4. Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Wbij jajko do małej miseczki i roztrzep je widelcem.
  5. Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
  6. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Pokrój w romby.
  8. Ułóż paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp majerankiem dla dekoracji.
  9. Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Poznaj przepis na ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do czer...

Zobacz także inne przepisy z ciasta francuskiego ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni