W skrócie:
Paszteciki z ciasta francuskiego to pyszna przekąska. Można podać je na święta lub inne specjalne okazje, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię jeść je popijając ciepłym, czerwonym barszczem. Co ważne – robi się je naprawdę błyskawicznie. Nie trzeba zagniatać ciasta, a na farsz można użyć każdego pasztetu lub szybko przygotować domowy. To doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Proponuję farsz z mięsa drobiowo-wołowego z dodatkiem drobno posiekanych pieczarek i cebuli.
W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego – przepis
Czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut na farsz (jeśli robisz farsz z mięsa z rosołu).
Porcja: na ok. 30 małych pasztecików.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub gotowego pasztetu,
- 1 cebula,
- 10 pieczarek,
- 100 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Zobacz także: 10 najlepszych przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu
Jak zrobić paszteciki z ciasta francuskiego?
Sposób przygotowania:
- Obierz pieczarki oraz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z pieczarkami.
- Dodaj zmielone mięso, 100 ml wody, dopraw łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Ciasto francuskie podziel na trzy podłużne paski. Wbij jajko do małej miseczki i roztrzep je widelcem.
- Na każdym pasku ciasta, wzdłuż dłuższego boku, ułóż farsz.
- Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Zlep ciasto w roladę i lekko spłaszcz. Pokrój w romby.
- Ułóż paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp majerankiem dla dekoracji.
- Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Zobacz także: Wyśmienita ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami. Nadzienie doprawiam serem feta
Zobacz także inne przepisy z ciasta francuskiego ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?