Ekspresowa przekąska na imprezę z ciasta francuskiego. Pikantne trójkąciki zrobisz w 15 minut. Palce lizać!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Goście już niemal pukają do drzwi, a ty wciąż nie wiesz, co przygotować na imprezę? Brakuje ci czasu na długie przygotowania? Mamy dla ciebie przepis na błyskawiczną przekąskę, która sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Te pikantne trójkąciki z ciasta francuskiego z kurczakiem zrobisz w 15 min. Palce lizać! Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak je zrobić. Życzymy smacznego!

Spis treści

Szybkie przekąski na imprezę. Co podać?

Grill z przyjaciółmi, rodzinny obiad, a może przyjęcie urodzinowe? Zazwyczaj wiąże się to z przygotowaniami. Dlatego jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę na imprezę, mamy w zanadrzu kilka przepisów.

Przepisy na przekąski:

  • roladki z tortilli i łososia, są szybkie i bardzo proste do przygotowania, wystarczy posmarować tortillę serkiem z wędzonym łososiem i zawinąć w roladkę,
  • jajka faszerowane łososiem, to klasyczna przystawka, bardzo łatwa do przygotowania, ugotowane na twardo jajka nadziewamy ulubionym farszem i dekorujemy np. koperkiem lub pietruszką,
  • placuszki kukurydziane, smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem czosnkowym lub sosem curry.

Na przekąskę na imprezę zawsze sprawdzą się przysmaki z ciasta francuskiego, które można przygotować na słodko lub na słono (zobacz: świnki w kocykach). Proponujemy prosty do wykonania przepis na pikantne trójkąciki z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami. Można je podać z pomidorowym sosem czy po prostu ketchupem. Jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne smaki, możesz podwoić ilość chili w przepisie.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować pikantne trójkąciki z ciasta francuskiego

Przepis na pikantne trójkąciki z ciasta francuskiego

(porcja na 36 trójkącików, czas przygotowania: 15 minut + pieczenie)

Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp majerankiem.
Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp majerankiem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 250 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • kilka łyżeczek ketchupu lub pasty pomidorowej,
  • majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania,
  • 1 jajko,
  • opcjonalnie: pikantny sos pomidorowy do podania.

Sprawdź, jak zrobić pikantne trójkąciki

  1. Pokrój filet kurczaka na małe kawałki.
  2. Pieczarki obierz i drobno posiekaj.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni podsmaż pieczarki, aż odparuje woda.
  5. Polej całość olejem i dodaj cebulkę i kurczaka, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
  6. Podsmaż całość kilka minut.
  7. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  8. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty i posmaruj odrobiną ketchupu lub sosu pomidorowego.
  9. Na każdy kwadracik kładź porcję kurczaka z pieczarkami i posyp serem i zlep na kształt trójkąta.
  10. Posmaruj trójkąciki roztrzepanym jajkiem i posyp majerankiem.
  11. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut.
  12. Podawaj z pikantnym ketchupem lub pomidorowym sosem.

Pikantne trójkąciki gotowe. Goście będą zachwyceni. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w s...

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni