Weź ciasto francuskie, szynkę i ser. Z tych składników zrobisz ekspresową przekąskę na rodzinne spotkania. Wystarczy 30 minut

Anna Daniluk
Upieczone ciasto francuskie z serem i szynką będzie rumiane i chrupiące.
Upieczone ciasto francuskie z serem i szynką będzie rumiane i chrupiące. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Na weekend przyjedzie dawno niewidziana rodzina, a może chcesz mieć w zanadrzu pomysł na szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości? Zachęcam cię do zrobienia banalnie prostego i szybkiego ciasta francuskiego z szynką i serem. Wystarczy mieć 3 podstawowe składniki i mniej niż pół godziny. Zyskaj przekąskę do zupy, która znika z talerza w mgnieniu oka.

W skrócie:

Ciasto francuskie z szynką i serem to przysmak, który zachwyci każdego domownika i gościa. Ciasto jest uniwersalne i możesz dopasować je poprzez dodanie np.: podsmażonych pieczarek, suszonego oregano i według uznania suszonych pomidorów. W najprostszej wersji smakowej wystarczy połączyć z ketchupem starty żółty ser, który pod wpływem temperatury roztopi się i będzie rozkosznie rozpływał się w ustach. Poznaj sposób na chrupiącą przekąskę idealną na niezapowiedziane wizyty gości.

Ciasto francuskie z szynką i serem – sposób na ekspresową przekąskę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 275 g),

  • 150 g sera żółtego np. gouda, cheddar, mozzarella,

  • 150 g wędzonej szynki,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka musztardy diżońskiej lub ketchupu,

  • 1 łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić ciasto francuskie z serem i szynką?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i rozwiń na płaskiej powierzchni. Zostaw na 5 minut, aby dało się łatwiej przygotowywać.

  2. Na połowie ciasta francuskiego rozsmaruj cienką warstwę ketchupu lub musztardy.

  3. Następnie równomiernie rozłóż plastry szynki i ulubionego sera.

  4. Posyp farsz solą i pieprzem. Możesz też dodać według upodobań suszone pomidory lub zioła. Zostaw wolny brzeg wokół nadzienia, który ułatwi późniejsze zlepienie ciasta.

  5. Złóż drugą połowę ciasta na nadzienie, tworząc zamkniętą kieszeń. Starannie zlep brzegi palcami lub widelcem, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia.

  6. Rozmieszaj jajko w miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta, aby powstała złocista skórka.

  7. Wierzch posyp czarnym sezamem lub czarnuszką dla ozdoby.

  8. Przełóż ciasto francuskie z szynką i serem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.

  9. Po upieczeniu odstaw ciasto na chwilę, by nieco przestygło.

  10. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, tworząc porcje idealne na przekąskę lub dodatek do zupy np.: barszczu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Takie ciasto francuskie możesz także pokroić na porcje i upiec w formie pasztecików, ślimaczków lub małych tart. W każdej z tych wersji będzie smaczną alternatywą dla przekąsek z ciasta drożdżowego. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni