Szybka przekąska na imprezę. Przepis na świnki w kocykach z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Znane i lubiane świnki w kocykach to hit każdej imprezy. To idealna przekąska na sylwestra. Takie smakołyki przygotujesz z ciasta francuskiego i zwykłych parówek. Razem z pieczeniem zajmie ci to jedynie 15 minut. Musisz koniecznie wypróbować! Poznaj przepis na pyszne świnki w kocykach.

Spis treści

Świnki w kocykach to nieco zabawnie brzmiąca nazwa bardzo prostej przystawki, składającej się z kiełbasek lub parówek zawiniętych w ciasto francuskie. Popularność zyskała dzięki znanej kucharce Nigelli Lawson, która poleca taką przystawkę w swojej książce "Nigella gryzie".

Mam dla ciebie przepis, z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką pyszną przekąskę. Będzie gotowa do podania już w 15 minut! Proponuję posmarować ciasto ostrym ketchupem, a całość posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim dla dekoracji.

Przepis na sylwestrową przekąskę - świnki w kocykach

czas przygotowania: 15 minut
porcja: na 21 przekąsek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 lub 5 parówek (w zależności od wielkości), kabanosów lub małych kiełbasek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • do posypania: sezam lub czosnek niedźwiedzi.

Jak zrobić świnki w kocykach?

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
  2. Podziel parówki na równe kawałki.
  3. Rozłóż ciasto francuskie i podziel na paski o szerokości przygotowanych kawałków parówek.
  4. Posmaruj pasek ciasta ketchupem.
  5. Owiń parówkę ciastem i zlep, by przy pieczeniu ciasto się nie rozsunęło.
  6. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim gotowe parówki w cieście.
  7. Wierzch posyp np. czosnkiem niedźwiedzim.
  8. Piecz ok. 10 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to pyszny wypiek o charakterystycznej strukturze w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dużej zawartości masła, odpowiedniemu wałkowaniu i wysokiej temperaturze pieczenia.

Przygotowanie domowego ciasta francuskiego wymaga dużo pracy i czasu. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu, a następnie przekładać go masłem, składając, wałkując i schładzając przez godzinę po każdej porcji. Czynności te należy powtórzyć nawet sześć razy.

Dobrym pomysłem jest kupienie gotowego ciasta francuskiego. W kilka minut można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i słone przekąski.

Z ciasta francuskiego można przygotować np.:

Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybka przekąska na imprezę. Przepis na świnki w kocykach z ...

Sprawdź także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie