Szybka przekąska na imprezę. Przepis na świnki w kocykach z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Znane i lubiane świnki w kocykach to hit każdej imprezy. To idealna przekąska na sylwestra. Takie smakołyki przygotujesz z ciasta francuskiego i zwykłych parówek. Razem z pieczeniem zajmie ci to jedynie 15 minut. Musisz koniecznie wypróbować! Poznaj przepis na pyszne świnki w kocykach.

Spis treści

Świnki w kocykach to nieco zabawnie brzmiąca nazwa bardzo prostej przystawki, składającej się z kiełbasek lub parówek zawiniętych w ciasto francuskie. Popularność zyskała dzięki znanej kucharce Nigelli Lawson, która poleca taką przystawkę w swojej książce "Nigella gryzie".

Mam dla ciebie przepis, z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką pyszną przekąskę. Będzie gotowa do podania już w 15 minut! Proponuję posmarować ciasto ostrym ketchupem, a całość posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim dla dekoracji.

Przepis na sylwestrową przekąskę - świnki w kocykach

czas przygotowania: 15 minut
porcja: na 21 przekąsek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 lub 5 parówek (w zależności od wielkości), kabanosów lub małych kiełbasek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 łyżki ketchupu ostrego,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • do posypania: sezam lub czosnek niedźwiedzi.

Jak zrobić świnki w kocykach?

  1. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
  2. Podziel parówki na równe kawałki.
  3. Rozłóż ciasto francuskie i podziel na paski o szerokości przygotowanych kawałków parówek.
  4. Posmaruj pasek ciasta ketchupem.
  5. Owiń parówkę ciastem i zlep, by przy pieczeniu ciasto się nie rozsunęło.
  6. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim gotowe parówki w cieście.
  7. Wierzch posyp np. czosnkiem niedźwiedzim.
  8. Piecz ok. 10 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to pyszny wypiek o charakterystycznej strukturze w postaci cienkich, chrupiących lisków. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dużej zawartości masła, odpowiedniemu wałkowaniu i wysokiej temperaturze pieczenia.

Przygotowanie domowego ciasta francuskiego wymaga dużo pracy i czasu. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki, jajek, soli i odrobiny octu, a następnie przekładać go masłem, składając, wałkując i schładzając przez godzinę po każdej porcji. Czynności te należy powtórzyć nawet sześć razy.

Dobrym pomysłem jest kupienie gotowego ciasta francuskiego. W kilka minut można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i słone przekąski.

Z ciasta francuskiego można przygotować np.:

Chrupiące i lekko ostre świnki w kocykach to pomysł na pyszną przekąskę. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybka przekąska na imprezę. Przepis na świnki w kocykach z ...

Sprawdź także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie