Spis treści
Świnki w kocykach to nieco zabawnie brzmiąca nazwa bardzo prostej przystawki, składającej się z kiełbasek lub parówek zawiniętych w ciasto francuskie. Popularność zyskała dzięki znanej kucharce Nigelli Lawson, która poleca taką przystawkę w swojej książce "Nigella gryzie".
Mam dla ciebie przepis, z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką pyszną przekąskę. Będzie gotowa do podania już w 15 minut! Proponuję posmarować ciasto ostrym ketchupem, a całość posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim dla dekoracji.
Przepis na sylwestrową przekąskę - świnki w kocykach
czas przygotowania: 15 minut
porcja: na 21 przekąsek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 lub 5 parówek (w zależności od wielkości), kabanosów lub małych kiełbasek,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 łyżki ketchupu ostrego,
- 1 jajko do posmarowania,
- do posypania: sezam lub czosnek niedźwiedzi.
Jak zrobić świnki w kocykach?
- Nastaw piekarnik na 220 stopni.
- Podziel parówki na równe kawałki.
- Rozłóż ciasto francuskie i podziel na paski o szerokości przygotowanych kawałków parówek.
- Posmaruj pasek ciasta ketchupem.
- Owiń parówkę ciastem i zlep, by przy pieczeniu ciasto się nie rozsunęło.
- W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim gotowe parówki w cieście.
- Wierzch posyp np. czosnkiem niedźwiedzim.
- Piecz ok. 10 minut.