Domowe lody czekoladowe bez jajek. Zakochasz się od razu w ich smaku. Poznaj przepis na idealne lody bez maszynki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak zrobić przepyszne lody czekoladowe bez jajek i bez użycia maszynki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak zrobić przepyszne lody czekoladowe bez jajek i bez użycia maszynki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Lody czekoladowe to wyśmienity, orzeźwiający deser. Możesz przygotować je samodzielnie w domu i to jedynie z trzech prostych składników. Smakują przepysznie! By je zrobić, nie potrzebujesz maszynki do lodów i nie musisz mieszać co jakiś czas masy w trakcie mrożenia. Gwarantuję, że się nie napracujesz, a efekt cię zachwyci. Sprawdź i wypróbuj przepis na domowe lody czekoladowe.

W skrócie:

Domowe lody bez maszynki — łatwy przepis

W słoneczne, upalne dni chętnie sięgamy po mrożone desery. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Polecam prosty przepis na lody czekoladowe. Zrobisz je bez maszynki i bez jajek. Wystarczy zmiksować trzy składniki, przelać od pudełka spożywczego i zamrozić. Nic prostszego. Nie musisz mieszać masy co jakiś czas. Lody po zamrożeniu będą idealnie kremowe, gładkie i w sam raz słodkie. Dla urozmaicenia warto wymieszać masę z posiekaną czekoladą, orzechami lub polać całość czekoladowym sosem.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania lodów czekoladowych

Przepis na lody czekoladowe

Czas przygotowania: ok. 10 minut + mrożenie.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 36 procent,
  • 350 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 duże łyżki kakao,
  • opcjonalnie: posiekana czekolada.

Jak zrobić najlepsze lody czekoladowe bez maszynki?

Sposób przygotowania:

  1. Zimną śmietankę przelej do dużej miski.
  2. Dodaj czubate łyżki kakao — warto wybrać ciemne kakao, dobrej jakości.
  3. Miksuj na małych obrotach przez 2 minuty, aż śmietanka się napowietrzy i nieco zgęstnieje.
  4. Wlej mleko skondensowane słodzone i miksuj jeszcze kolejne 2 minuty.
  5. Wlej masę do pojemnika na mrożonki. Dodatkowo możesz wymieszać masę z drobno posiekaną czekoladą.
  6. Wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Gotowe.
Zobacz, jak zrobić przepyszne lody czekoladowe bez jajek i bez użycia maszynki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Domowe lody czekoladowe bez jajek. Zakochasz się od razu w i...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni