W skrócie
Sorbet cytrynowy należy do rodzaju lodów bez użycia nabiału, żółtek ani tłuszczu. Nazwa sorbet pochodzi od tureckiego słowa „chorbet”. Oznacza ono bardzo schłodzony napój owocowy. Do sorbetu klasycznie dodaje się sok owocowy, przetarte owoce, a nawet likiery owocowe. Prosty sorbet owocowy zrobisz z zagotowanego soku z cukrem na gęsty syrop razem z otartą skórką cytryny. Masę owocową zamraża się, a następnie rozkrusza w blenderem, aby rozdzielić kryształki lodu. Dodatnie ubitego białka do sorbetu nadaje mu aksamitnej konsystencji, bez widocznych grudek.
Sorbet cytrynowy – prosty przepis na lekki deser
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 3 godziny zamrażania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
8 cytryn,
250 g cukru,
500 ml wody,
1 białko.
Jak zrobić sorbet cytrynowy?
Sposób przygotowania:
Na początku sparz 3 cytryny. Zdejmij wierzchnią żółtą skórkę np.: obieraczką do warzyw.
Skórkę z cytryny posiekaj na bardzo drobną kostkę.
Z pozostałych cytryn (też obranych ze skórki) wyciśnij sok do dzbanka.
Wodę wlej do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i zagotuj, wrzuć skórkę z cytryny. Gotuj przez 5 minut.
Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
Białko ubij na sztywną pianę.
Następnie w misce wymieszaj syrop cukrowy, sok z cytryny i wmieszaj ubitą pianę z białek.
Masę przelej do pojemnika do mrożenia żywności i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij sorbet cytrynowy, przełóż do blendera i rozkrusz do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Sorbet cytrynowy idealnie smakuje podany ze świeżymi malinami, truskawkami i ozdobiony listkami mięty lub bazylii.
Domowy sorbet cytrynowy jest gotowy do podania.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
