W skrócie:
Domowe lody bez maszynki
Lody to najlepszy przysmak na lato. Warto zrobić je samodzielnie w domu, dzięki temu będą znacznie zdrowsze i lepsze w smaku. Mam dla ciebie prosty przepis na lody jagodowe. Zrobisz je bez maszynki. Lekko ubita śmietanka ze słodzonym mlekiem skondensowanym tworzy idealnie kremową i słodką bazę. Do tego soczyste i nieco kwaśne jagody. Pyszności! Możesz zrobić te lody dzień wcześniej, a przed podaniem chwile odczekać, by łatwiej się nakładały. Ja podałam je udekorowane listkami mięty.
Zobacz w galerii, jak zrobić lody jagodowe bez maszynki.
Przepis na lody jagodowe
czas przygotowania: ok. 20 minut + mrożenie
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g śmietanki 36%
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 10 łyżek jagód świeżych lub mrożonych,
- 1 łyżeczka cukru (do jagód).
Jak zrobić domowe lody z jagód?
- Umyj jagody.
- Przełóż jagody do garnka, dodaj cukier i pogotuj 1 minutę.
- Odrobinę rozgnieć jagody łyżką, możesz je także zmiksować blenderem.
- Przelej jagody z sokiem do miseczki i wystudź.
- Zimną śmietankę przelej do miski, dodaj mleko skondensowane słodzone.
- Miksuj ok. 3 minuty.
- Wlej jagody z sokiem i wymieszaj łyżką.
- Przelej masę do pudełka np. na mrożonki i zamknij.
- Wstaw do zamrażalnika.
- Po 2 godzinach przemieszaj widelcem. Ponownie wstaw do zamrażalnika na około 4 godziny. Gotowe.
Czytaj także: Włoskie gelato jak z lodziarni. Poznaj przepis na lody idealne na upały. Zdradzamy tajniki fenomenalnego deseru
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?