Kremowe lody straciatella. Smakują jak włoskie! Bez jajek i bez maszynki. Prosty przepis na lody śmietankowe z kawałkami czekolady

Te lody śmietankowe z kawałkami czekolady to prawdziwy hit! Dowiedz się, jak przygotować takie pyszne domowe lody stracciatella. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Te lody śmietankowe z kawałkami czekolady to prawdziwy hit! Dowiedz się, jak przygotować takie pyszne domowe lody stracciatella. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz prostego przepisu na pyszne domowe lody? Mam dla ciebie niezawodny sposób na wyśmienite lody stracciatella, czyli śmietankowe lody z kawałkami czekolady. Nie potrzebujesz ani surowych jajek, ani maszynki, żeby je przygotować. Wystarczy wymieszać składniki i włożyć całość do zamrażarki, by po około 6 godzinach cieszyć się kremowym i pysznym deserem. W smaku przypominają pyszne lody włoskie. Sprawdź przepis na domowe lody stracciatella.

Na skróty

Jak zrobić lody bez maszynki?

Domowe lody to prawdziwy przysmak. Możesz je bardzo łatwo przygotować przy użyciu specjalnej maszynki do lodów, która dba o ich konsystencje, mieszanie i zamrażanie. Jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia w swojej kuchni, to nic straconego! Mam dla ciebie idealny przepis na lody bez maszynki - domowe lody stracciatella. To śmietankowe lody z kawałkami czekolady. Ich wykonanie jest banalnie proste i co najważniejsze - zawsze się udają! Nie musisz ich mieszać co kilka minut. Nie będą też bardzo twarde po zamrożeniu. Szybkim i dobrym rozwiązaniem jest użycie gotowej posypki czekoladowej lub czekoladowych groszków.

Zobacz w galerii, jak przygotować domowe lody stracciatella.

Przepis na lody śmietankowe - stracciatella

Czas przygotowania: ok. 5 min + ok. 6 godz. w zamrażarce.
Porcja dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 36% zimnej,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego zimnego,
  • 60 g posiekanej czekolady lub posypki czekoladowej.

Jak zrobić lody stracciatella?

  1. Odmierz śmietankę i przelej do miski.
  2. Dodaj mleko skondensowane i ubijaj na średnich obrotach przez ok. 2 min. Masa ma się tylko napowietrzyć.
  3. Wyłącz mikser i wsyp do lodów drobno posiekaną czekoladę lub posypkę czekoladową.
  4. Wymieszaj całość łyżką i przelej do pudełka spożywczego.
  5. Schowaj lody do zamrażalnika na ok. 6 godzin.
  6. Po 2 godzinach przemieszaj lody łyżką i ponownie schowaj.
  7. Lody stracciatella są gotowe do jedzenia.

Poznaj także:

Domowe lody - jakie dodatki?

Domowe lody z polecanego przepisu są pyszne, słodkie, kremowe i mocno śmietankowe. Możesz także wzbogacić ich smak według uznania, dodając np.:

  • ziarenka z laski wanilii,
  • łyżeczkę pasty waniliowej,
  • dwie łyżki mocnego espresso,
  • skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy.

Dobrym pomysłem jest podanie lodów na waflach. Wystarczy rozsmarować masę na waflu i przykryć drugim. Następnie całość mrozimy. Później wystarczy pokroić lody na porcje. Smakują podobnie, jak popularne dawniej lody śmietankowe śnieżka.

Czyta także: Dzień ciasta lodowego. Torty lodowe, smażone lody i Baked Alaska. Przepisy na mrożone desery od znanych kucharzy

Te lody śmietankowe z kawałkami czekolady to prawdziwy hit! Dowiedz się, jak przygotować takie pyszne domowe lody stracciatella. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Kremowe lody straciatella. Smakują jak włoskie! Bez jajek i ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni