Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Po smażeniu olej powinien być odpowiednio utylizowany.
Po smażeniu olej powinien być odpowiednio utylizowany. benaung/pl.123rf.com
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można smażyć jedzenie na tym samym oleju.

Nie wylewaj oleju do zlewu!

Olej używany w celach spożywczych pod żadnym pozorem nie powinien być wylewany do zlewu lub szerzej ujmując - do kanalizacji. Niestety, niewiele osób sobie zdaje sprawę, że resztki oleju tworzą zatory, a także mogą zanieczyścić wody. Olej rzepakowy, słonecznikowy i oliwa z oliwek, pomimo że są naturalnymi składnikami, to nie powinny też trafić do gleby.

Olej wykorzystywany w celach spożywczych powinien być zlewany do butelek lub słoików i oddawany do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (w skrócie PSZOK). Każda gmina ma obowiązek prowadzenia takiego punktu, który ma ułatwić życie mieszkańcom. Czasem dostępne dla obywateli są Mobilne Punkty Odbioru Odpadów.

Czy można używać ponownie oleju do smażenia?

Wiele osób z oszczędności chciałoby używać oleju do smażenia przynajmniej dwukrotnie. Wylewanie oleju po jednym smażeniu wydaje się czystym marnotrawstwem. Wśród porad pojawiają się liczne wskazówki, dotyczące ponownego użycia oleju, np.:

  • odcedzenie i przechowywanie oleju w czystym pojemniku,
  • butelki lub słoiki z olejem powinny być podpisane datą ostatniego użycia oleju,
  • dodanie informacji, co było smażone na takim tłuszczu. Dzięki temu uniknie się wpadki smażenia racuchów na oleju po rybie.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #4

Westmark

Westmark Nakłuwacz Do Jajek Biały 10802280

12,00 zł7,99 zł-33%
miejsce #5

ProOrient

ProOrient Zestaw Do Sushi Set Brązowy Dla 2 Osób 468

155,00 zł106,00 zł-32%
miejsce #6

Excellent Houseware

Koopman Zestaw Bambusowych Koszy Na Jedzenie Z Moskitierą 3szt. ...

156,51 zł115,01 zł-27%
miejsce #7

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index ...

452,00 zł338,79 zł-25%
miejsce #9

Eva Solo

Eva solo na ocet i oliwę aromagic 567685

192,00 zł148,99 zł-22%
miejsce #11

Eva Solo

Eva Solo Maselniczka Nordic Kitchen

144,00 zł121,99 zł-15%
miejsce #12

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
miejsce #13

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Olej powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu przez około miesiąc. Jednak pojawiają się wątpliwości zdrowotne, co do ponownego stosowania używanego oleju. Jeżeli olej ściemniał i ma wyraźnie dymny zapach, nie powinien być ponownie wykorzystywany. Dlatego ponownie używany olej powinien być użyty w ostateczności.

Uważa się, że spalony olej zwiększa ryzyko zachorowań na:

  • choroby serca,
  • udary,
  • i zwiększa poziom złego cholesterolu we krwi.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie