W skrócie
Przepis na zupę rybną z dorszem i łososiem zaczerpnęliśmy z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka podpowiedziała, że w kraju bogatym w ryby taka zupa podawana jest najczęściej z płaskim chlebem (flatbrød, który jest rodzajem podpłomyka. Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę rybną na bazie dorsza.
Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia
Zupa rybna z dorsza i łososia – Fiskesuppe. Przepis na jesień i zimę
Czas przygotowania: około 40 minut.
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić zupę rybną z dorszem?
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę i selera myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego warzywa.
- Gotujemy 15 minut. Ryby kroimy na większe kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
- Gotujemy ryby 10 minut na średnim ogniu, po czym dodajemy przyprawy: sól i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
- Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.
Kulinaria

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.
Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Smażony łosoś na maśle z cytrynowym sosem – szybki i prosty przepis na soczystą rybę
- Od tej sałatki śledziowej z jajkiem trudno się oderwać. Po prostu pyszna!
- Wyborna ryba po grecku na święta. Zobacz tradycyjny przepis na dorsza z warzywami
- Awanturka na śniadanie. Poznaj przepis na pastę z twarogu i szprotek