Zupa rybna z dorsza na obiad. Tak jedzą w Norwegii. Tradycyjny przepis z dodatkiem łososia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa rybna w Norwegii jadana jest w różnych wersjach. Często przygotowuje się ją np. z łososiem.
Zupa rybna w Norwegii jadana jest w różnych wersjach. Często przygotowuje się ją np. z łososiem. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Zupa rybna z dorsza to danie pełne warzyw z dodatkiem śmietany. Przepis na zupę rybną pochodzi z Norwegii, gdzie najczęściej zabiela się ją mlekiem lub zwiększa kaloryczność przez dodanie masła. Domowa zupa rybna z łososiem i dorszem może być podana na uroczystości rodzinne lub Boże Narodzenie. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę z dorszem.

W skrócie

Przepis na zupę rybną z dorszem i łososiem zaczerpnęliśmy z książki „Tradycje kulinarne Norwegii” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Autorka podpowiedziała, że w kraju bogatym w ryby taka zupa podawana jest najczęściej z płaskim chlebem (flatbrød, który jest rodzajem podpłomyka. Zobacz przepis na rozgrzewającą zupę rybną na bazie dorsza.

Sprawdź także: Przepis na smażonego karpia

Zupa rybna z dorsza i łososia – Fiskesuppe. Przepis na jesień i zimę

czas przygotowania: około 40 minut,
liczba porcji: dla 4-6 osób.

Składniki:

  • 1 l bulionu rybnego,
  • 180 ml śmietany 18% tł.,
  • 500 g surowego łososia (filet bez skóry),
  • 300 g surowego dorsza (filet bez skóry),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 1 mały seler,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie.

Jak zrobić zupę rybną z dorszem?

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego warzywa.
  3. Gotujemy 15 minut. Ryby kroimy na większe kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  4. Gotujemy ryby 10 minut na średnim ogniu, po czym dodajemy przyprawy: sól i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut.
  6. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, autorki książki „Tradycje kulinarne Norwegii” i bloga Kuchniokracja.

Czytaj także: Norwegia ma charakterystyczny smak. Na stołach króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie