Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie

Anna Daniluk
Przepis na kołacza z jabłkami znalazł się w e-booku „The polish table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.
Przepis na kołacza z jabłkami znalazł się w e-booku „The polish table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/Marta Pańczyk
Kołacz to jeden z przepisów, który śmiało może reprezentować kuchnię polską na arenie światowej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zamieściła przepis na kołacz z jabłkami w darmowym e-booku „Polski stół” (ang. „The polish table”). Zobacz przepis na kołacz, który sprawdzi się na świątecznym stole.

W skrócie

Desery z jabłkami były znane od wieków. Owoce zapiekano, duszono, a także wykorzystywano jako składnik wypieków. Jednym z najpopularniejszych polskich ciast jest szarlotka na kruchym cieście lub półkruchym z kruszonką i w wielu przypadkach również szarlotka z bezą. Jabłka to także świetny dodatek do wypieków drożdżowych. Magdalena Tomaszewska-Bolałek w darmowym e-booku „The Polish Table” podzieliła się przepisem na kołacza z jabłkami.

Kołacz – przepis z jabłkami

Liczba porcji: około 10-12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godziny.

Składniki:

  • 370-400 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 45 g masła,
  • 18-20 g świeżych drożdży,
  • 2 średnie jajka,
  • 300-400 g małych jabłek,
  • skrobia,
  • cynamon,
  • sok z cytryny.

Jak zrobić domowy kołacz?

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszając.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, po czym dodajemy masło, jajka i ciepłe mleko.
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
  5. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  6. Każdą z nich skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem i skrobią.
  7. Owoce układamy na wierzchu placka.
  8. Tortownicę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  9. Kołacz pieczemy przez 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

„Polski stół” od kuchni

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest laureatką nagrody Gourmand World Cookbook Awards 2021 w kategoriach turystyki kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej. Bezpłatny e-book przetłumaczono na pięć języków, w tym:

  • angielski,
  • hiszpański,
  • niemiecki,
  • japoński,
  • chiński.

Autorka zajęła się opisaniem historii polskich kulinariów, opisała pochodzenie najważniejszych produktów oraz poszerzyła znaczenie kuchni polskiej o inspiracje z literatury polskiej, polskich wierzeń ludowych oraz zwyczajów.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. E-book dostępny jest na stronie bunkatura.pl

Zobacz także inne temat kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni