Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Przepis na kołacza z jabłkami znalazł się w e-booku „The polish table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.
Przepis na kołacza z jabłkami znalazł się w e-booku „The polish table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Magdalena Tomaszewska-Bolałek/Marta Pańczyk
Kołacz to jeden z przepisów, który śmiało może reprezentować kuchnię polską na arenie światowej. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zamieściła przepis na kołacz z jabłkami w darmowym e-booku „Polski stół” (ang. „The polish table”). Zobacz przepis na kołacz, który sprawdzi się na świątecznym stole.

W skrócie

Desery z jabłkami były znane od wieków. Owoce zapiekano, duszono, a także wykorzystywano jako składnik wypieków. Jednym z najpopularniejszych polskich ciast jest szarlotka na kruchym cieście lub półkruchym z kruszonką i w wielu przypadkach również szarlotka z bezą. Jabłka to także świetny dodatek do wypieków drożdżowych. Magdalena Tomaszewska-Bolałek w darmowym e-booku „The Polish Table” podzieliła się przepisem na kołacza z jabłkami.

Kołacz – przepis z jabłkami

Liczba porcji: około 10-12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godziny.

Składniki:

  • 370-400 g mąki pszennej,
  • 120 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 45 g masła,
  • 18-20 g świeżych drożdży,
  • 2 średnie jajka,
  • 300-400 g małych jabłek,
  • skrobia,
  • cynamon,
  • sok z cytryny.

Jak zrobić domowy kołacz?

Przygotowanie:

  1. Mleko lekko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszając.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, po czym dodajemy masło, jajka i ciepłe mleko.
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
  5. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  6. Każdą z nich skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem i skrobią.
  7. Owoce układamy na wierzchu placka.
  8. Tortownicę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  9. Kołacz pieczemy przez 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

„Polski stół” od kuchni

Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest laureatką nagrody Gourmand World Cookbook Awards 2021 w kategoriach turystyki kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej. Bezpłatny e-book przetłumaczono na pięć języków, w tym:

  • angielski,
  • hiszpański,
  • niemiecki,
  • japoński,
  • chiński.

Autorka zajęła się opisaniem historii polskich kulinariów, opisała pochodzenie najważniejszych produktów oraz poszerzyła znaczenie kuchni polskiej o inspiracje z literatury polskiej, polskich wierzeń ludowych oraz zwyczajów.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. E-book dostępny jest na stronie bunkatura.pl

Zobacz także inne temat kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie