W skrócie
Desery z jabłkami były znane od wieków. Owoce zapiekano, duszono, a także wykorzystywano jako składnik wypieków. Jednym z najpopularniejszych polskich ciast jest szarlotka na kruchym cieście lub półkruchym z kruszonką i w wielu przypadkach również szarlotka z bezą. Jabłka to także świetny dodatek do wypieków drożdżowych. Magdalena Tomaszewska-Bolałek w darmowym e-booku „The Polish Table” podzieliła się przepisem na kołacza z jabłkami.
Kołacz – przepis z jabłkami
Liczba porcji: około 10-12 porcji.
Czas przygotowania: około 3 godziny.
Składniki:
- 370-400 g mąki pszennej,
- 120 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 45 g masła,
- 18-20 g świeżych drożdży,
- 2 średnie jajka,
- 300-400 g małych jabłek,
- skrobia,
- cynamon,
- sok z cytryny.
Jak zrobić domowy kołacz?
Przygotowanie:
- Mleko lekko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszając.
- Do miski wsypujemy mąkę, po czym dodajemy masło, jajka i ciepłe mleko.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką z materiału i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Każdą z nich skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem i skrobią.
- Owoce układamy na wierzchu placka.
- Tortownicę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Kołacz pieczemy przez 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
„Polski stół” od kuchni
Magdalena Tomaszewska-Bolałek jest laureatką nagrody Gourmand World Cookbook Awards 2021 w kategoriach turystyki kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej. Bezpłatny e-book przetłumaczono na pięć języków, w tym:
- angielski,
- hiszpański,
- niemiecki,
- japoński,
- chiński.
Autorka zajęła się opisaniem historii polskich kulinariów, opisała pochodzenie najważniejszych produktów oraz poszerzyła znaczenie kuchni polskiej o inspiracje z literatury polskiej, polskich wierzeń ludowych oraz zwyczajów.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. E-book dostępny jest na stronie bunkatura.pl
Zobacz także inne temat kulinarne ze Strony Kuchni:
- Apetyczne bułeczki szafranowe ze Szwecji. Ten wypiek króluje 13 grudnia
- Chrupiące ciastka z siekanymi migdałami. Przepis na rewelacyjną słodką przekąskę
- W Norwegii króluje dorsz i baranina. Rozmowa z ekspertką o kuchni norweskiej
- Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?