W skrócie
Klasyczne paluszki z solą można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak wersja domowa będzie zrobiona ze sprawdzonych składników i doprawiona w twój ulubiony sposób. Do ciasta możesz dodać suszone zioła. Szczególnie polecam mieszankę ziół z rozdrobnionymi suszonymi pomidorami i czosnkiem. Ona sprawia, że słona przekąska zbliża się do włoskiego kuzyna, czyli grissini. Ciasto chlebowe możesz uformować w krótkie i cienkie rulony, które upieczesz w kilka chwil.
Słone paluszki – przepis z ciasta chlebowego
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- gruboziarnista sól do posypania.
Jak zrobić słone paluszki?
Sposób przygotowania:
- W kubku wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i drożdżami.
- Zaczyn odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki na powierzchni.
- W dużej misce połącz mąkę pszenną z solą.
- Dodaj zaczyn i olej rzepakowy.
- Dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Możesz to zrobić w robocie kuchennym.
- Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (sprawdza się wyłączony piekarnik).
- Wyrośnięte ciasto podziel na małe kęsy, a następnie formuj z nich cienkie wałeczki o długości około 15 cm.
- Paluszki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Paluszki chlebowe przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem paluszków do piekarnika, posmaruj je delikatnie wodą i posyp gruboziarnistą solą.
- Słone paluszki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Gotowe słone paluszki chlebowe odstaw do całkowitego wystudzenia.
Po upieczeniu powstanie smakowita przegryzka. Możesz maczać ją w sosie czosnkowym lub serowym. Często do tych paluszków podaję klasyczny gzik.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?