W latach 70.XX wieku, w czasie, gdy w Polsce panował PRL, ceny żywności dla wielu osób mogły wydawać się najkorzystniejsze. Ze wspomnień wiemy, że w czasach Edwarda Gierka panował w Polsce względny dobrobyt, a polska gospodarka rozwijała się w szybkim tempie. Jednak według statystyk GUS-u produkty spożywcze w Polsce były, ale kosztowały zawrotne sumy. W latach 70.XX wieku stawiano na konsumpcjonizm, który miał pokazać, że komunizm to właściwy ustrój dla Polski.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię ze zmieniającymi się cenami
Ceny żywności w 1970 roku
W publikacji „Historia Polski w liczbach. Tom IV. Statystyka Polski. Dawniej i dziś” opracowanej przez Główny Urząd Statystyczny stwierdzono, że w 1979 roku:
„Ceny płacone rolnikom w ramach dostaw obowiązkowych i ceny detaliczne żywności dotowane z budżetu (mleko, mięso, cukier) nie odzwierciedlały rynkowej wartości produktów”.