Spis treści
Dlaczego batony proteinowe zostały wycofane ze sprzedaży?
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bezglutenowymi batonami proteinowymi firmy BioTechUSA. W kilkunastu partiach produktu stwierdzono obecność glutenu.
– Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft. w związku ze stwierdzeniem obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA – czytamy w komunikacie GIS.
Sanepid podkreśla, że zjedzenie tych produktów przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.
Które partie batonów zawierają gluten? Lista produktów z numerami serii
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Protein Bar 70 g pisztácia
Numer partii: 1284729
Data minimalnej trwałości: 10.01.2026
Produkt: Protein Bar 70 g banana
Numer partii: 1281206
Data minimalnej trwałości: 10.01.2026
Produkt: Choco Pro 50 g double chocolate
Numer partii: 1287587
Data minimalnej trwałości: 27.01.2026
Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Crunchy Caramel
Numer partii: 1287588
Data minimalnej trwałości: 27.01.2026
Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Black Biscuit
Numer partii: 1287589
Data minimalnej trwałości: 23.01.2026
Produkt: Choco Pro 50 g double chocolate
Numer partii: 1289075
Data minimalnej trwałości: 28.02.2026
Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Coconut Dream
Numer partii: 1287583
Data minimalnej trwałości: 21.02.2026
Produkt: Choco Pro 50 g salted caramel
Numer partii: 1281203
Data minimalnej trwałości: 21.02.2026
Produkt: Protein Bar 70 g double chocolate
Numer partii: 1287586
Data minimalnej trwałości: 23.01.2026
Kulinaria

Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Triple Chocolate
Numer partii: 1286616
Data minimalnej trwałości: 28.02.2026
Produkt: Protein Bar 70 g salted caramel
Numer partii: 1289078
Data minimalnej trwałości: 12.03.2026
Produkt: Protein Bar 70 g banana
Numer partii: 1289079
Data minimalnej trwałości: 12.03.2026
Produkt: Protein Bar 70 g coconut-vanilla 16/box
Numer partii: 1290265
Data minimalnej trwałości: 05.03.2026
– Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać produktów z partii określonych w tym komunikacie – ostrzega GIS.
Czym grozi spożycie batonów z glutenem dla osób uczulonych?
Zjedzenie batonów z glutenem może być niebezpieczne dla osób chorych na celiakię, z nietolerancją glutenu oraz dla uczulonych na pszenicę. W przypadku celiakii gluten może powodować uszkodzenia jelit oraz uniemożliwiać organizmowi wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Osoby nietolerujące glutenu mogą odczuwać dyskomfort, a w niektórych przypadkach może dojść do ciężkich objawów. Alergicy na pszenicę powinny unikać wszystkich produktów pszennych, ponieważ ich zjedzenie może zagrażać ich życiu.
– Objawy uczulenia na gluten mogą się pojawić w czasie od kilku minut po spożyciu glutenu (nawet w niewielkich ilościach) do godziny od spożycia pokarmu zawierającego gluten (reakcja natychmiastowa) – pisała na Stronie Zdrowia Alicja Hudzik.
Objawy, jakie mogą wystąpić, to m.in.:
pokrzywka lub wysypka skórna,
gazy,
wymioty,
biegunka,
zatkany lub cieknący nos,
kichanie,
bóle głowy.
– W krytycznych sytuacjach w wyniku spożycia glutenu może dojść do wstrząsu anafilaktycznego – dodała Alicja Hudzik.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!