Uwaga, alergicy! Te batony proteinowe mogą być groźne – GIS ostrzega przed produktem

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wycofane batony są w różnych smakach (m.in. pistacjowy, bananowy, słony karmel).
Wycofane batony są w różnych smakach (m.in. pistacjowy, bananowy, słony karmel). Obradovic/Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem wycofaniem objęte zostały bezglutenowe batony proteinowe. Powodem decyzji jest stwierdzenie obecności glutenu. – Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – ostrzega GIS.

Spis treści

Dlaczego batony proteinowe zostały wycofane ze sprzedaży?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bezglutenowymi batonami proteinowymi firmy BioTechUSA. W kilkunastu partiach produktu stwierdzono obecność glutenu.

– Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft. w związku ze stwierdzeniem obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA – czytamy w komunikacie GIS.

Sanepid podkreśla, że zjedzenie tych produktów przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej.

Które partie batonów zawierają gluten? Lista produktów z numerami serii

Bezglutenowe batony proteinowe, które są objęte wycofaniem ze względu na stwierdzenie obecności glutenu, zostały wyprodukowane przez firmę BioTechUSA Kft. To batony o wadze 50 g i 70 g w różnych smakach (m.in. pistacjowy, bananowy, słony karmel). Poniżej sprawdzisz, o które produkty chodzi.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Protein Bar 70 g pisztácia

  • Numer partii: 1284729

  • Data minimalnej trwałości: 10.01.2026

Produkt: Protein Bar 70 g banana

  • Numer partii: 1281206

  • Data minimalnej trwałości: 10.01.2026

Produkt: Choco Pro 50 g double chocolate

  • Numer partii: 1287587

  • Data minimalnej trwałości: 27.01.2026

Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Crunchy Caramel

  • Numer partii: 1287588

  • Data minimalnej trwałości: 27.01.2026

Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Black Biscuit

  • Numer partii: 1287589

  • Data minimalnej trwałości: 23.01.2026

Produkt: Choco Pro 50 g double chocolate

  • Numer partii: 1289075

  • Data minimalnej trwałości: 28.02.2026

Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Coconut Dream

  • Numer partii: 1287583

  • Data minimalnej trwałości: 21.02.2026

Produkt: Choco Pro 50 g salted caramel

  • Numer partii: 1281203

  • Data minimalnej trwałości: 21.02.2026

Produkt: Protein Bar 70 g double chocolate

  • Numer partii: 1287586

  • Data minimalnej trwałości: 23.01.2026

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Produkt: Protein Dessert Bar 50 g Triple Chocolate

  • Numer partii: 1286616

  • Data minimalnej trwałości: 28.02.2026

Produkt: Protein Bar 70 g salted caramel

  • Numer partii: 1289078

  • Data minimalnej trwałości: 12.03.2026

Produkt: Protein Bar 70 g banana

  • Numer partii: 1289079

  • Data minimalnej trwałości: 12.03.2026

Produkt: Protein Bar 70 g coconut-vanilla 16/box

  • Numer partii: 1290265

  • Data minimalnej trwałości: 05.03.2026

Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać produktów z partii określonych w tym komunikacie – ostrzega GIS.

Czym grozi spożycie batonów z glutenem dla osób uczulonych?

Zjedzenie batonów z glutenem może być niebezpieczne dla osób chorych na celiakię, z nietolerancją glutenu oraz dla uczulonych na pszenicę. W przypadku celiakii gluten może powodować uszkodzenia jelit oraz uniemożliwiać organizmowi wchłanianie niezbędnych składników odżywczych. Osoby nietolerujące glutenu mogą odczuwać dyskomfort, a w niektórych przypadkach może dojść do ciężkich objawów. Alergicy na pszenicę powinny unikać wszystkich produktów pszennych, ponieważ ich zjedzenie może zagrażać ich życiu.

– Objawy uczulenia na gluten mogą się pojawić w czasie od kilku minut po spożyciu glutenu (nawet w niewielkich ilościach) do godziny od spożycia pokarmu zawierającego gluten (reakcja natychmiastowa) – pisała na Stronie Zdrowia Alicja Hudzik.

Objawy, jakie mogą wystąpić, to m.in.:

  • pokrzywka lub wysypka skórna,

  • gazy,

  • wymioty,

  • biegunka,

  • zatkany lub cieknący nos,

  • kichanie,

  • bóle głowy.


– W krytycznych sytuacjach w wyniku spożycia glutenu może dojść do wstrząsu anafilaktycznego – dodała Alicja Hudzik.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni