Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. Farsz dodaje im wyrazistości. Poznaj prosty przepis na sycący obiad dla całej rodziny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Zobacz, jak je przygotować Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Zobacz, jak je przygotować Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kotlety mielone nadziewane farszem z pieczarek, cebulki i sera to rewelacyjne danie na obiad, które z pewnością posmakuje każdemu. Kotlety są soczyste, sycące, delikatne i dobrze doprawione. Ich przygotowanie nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać, by dokładnie wyrobić mięso. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj najlepszy przepis na kotlety mielone.

W skrócie:

Faszerowane kotlety mielone – pomysł na obiad

Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Proponuję zrobić je w nieco innej wersji. Polecam przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. To wyśmienite i sycące danie mięsne, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Kotlety apetycznie wyglądają na talerzu, a po przekrojeniu kusząco wypływa z nich ser. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją mizerii czy surówki z kapusty pekińskiej. Dobrym pomysłem jest także polanie kotletów pysznym sosem pieczarkowym.

Przepis na faszerowane kotlety mielone

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 10 kotletów
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub karkówki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w wodzie kajzerka + bułka tarta do panierowania,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • olej do smażenia,

farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowany,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i serem?

  1. Pieczarki i cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Podsmaż pieczarki z cebulą na patelni na małej ilości oleju.
  3. Dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany.
  4. Przełóż całość do miseczki, wsyp starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
  5. Do dużej miski włóż mielone mięso.
  6. Dodaj do mięsa jajka, sól, pieprz, zimną wodę oraz bułkę tartą lub namoczoną kajzerkę.
  7. Wymieszaj dokładnie mięso, aż będzie jednolite i dobrze sklejone, najlepiej zagniatać je ok. 2 minuty rękami jak ciasto.
  8. Podziel mięso na 10 części i lekko spłaszcz.
  9. Na każdą porcję mięsa połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi, formując kotlet. Możesz zmoczyć dłonie, by dobrze wygładzić mięso. Uformuj tak wszystkie kotlety.
  10. Panieruj kotlety w bułce tartej.
  11. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
  12. Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Smacznego.
Soczyste kotlety mielone faszerowane pieczarkami i serem. Zobacz, jak je przygotować Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. Farsz dodaje...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni