W skrócie:
Faszerowane kotlety mielone – pomysł na obiad
Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Proponuję zrobić je w nieco innej wersji. Polecam przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. To wyśmienite i sycące danie mięsne, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Kotlety apetycznie wyglądają na talerzu, a po przekrojeniu kusząco wypływa z nich ser. Możesz podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją mizerii czy surówki z kapusty pekińskiej. Dobrym pomysłem jest także polanie kotletów pysznym sosem pieczarkowym.
Zobacz w galerii, jak zrobić kotlety mielone z pysznym farszem.
Przepis na faszerowane kotlety mielone
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 10 kotletów
poziom trudności: średni
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki lub karkówki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w wodzie kajzerka + bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki zimnej wody,
- olej do smażenia,
farsz:
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100 g żółtego sera,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowany,
- łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i serem?
- Pieczarki i cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Podsmaż pieczarki z cebulą na patelni na małej ilości oleju.
- Dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany.
- Przełóż całość do miseczki, wsyp starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Do dużej miski włóż mielone mięso.
- Dodaj do mięsa jajka, sól, pieprz, zimną wodę oraz bułkę tartą lub namoczoną kajzerkę.
- Wymieszaj dokładnie mięso, aż będzie jednolite i dobrze sklejone, najlepiej zagniatać je ok. 2 minuty rękami jak ciasto.
- Podziel mięso na 10 części i lekko spłaszcz.
- Na każdą porcję mięsa połóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep brzegi, formując kotlet. Możesz zmoczyć dłonie, by dobrze wygładzić mięso. Uformuj tak wszystkie kotlety.
- Panieruj kotlety w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło. Smacznego.
Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy. Zobacz, jakich błędów unikać
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. Farsz dodaje...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?