W skrócie
Co można zrobić z bobu? Sprawdzony przepis
Sezon na bób rozpoczyna się pod koniec czerwca. To smaczne i zdrowe warzywo, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety. Proponuję przygotować pyszną pastę kanapkową z bobu. Przepis jest szybki i prosty. Do pasty dodaję serek twarogowy i doprawiam m.in. cytryną, sola i pieprzem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, do pieczywa czy pszennej tortilli.
Zobacz w galerii, jak zrobić pastę z bobu na śniadanie.
Przepis na pastę z bobu z twarogiem
czas przygotowania: 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego obranego bobu,
- 2 łyżeczki serka twarogowego śmietankowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika.
Jak zrobić pastę kanapkową z bobu?
- Obrany i ugotowany bób przełóż do miseczki i rozgnieć za pomocą widelca. Jeśli jednak lubisz gładkie pasty, to zamiast widelca użyj blendera.
- Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
- Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do pasty.
- Na koniec dopraw pastę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak ugotować bób?
Kupując bób, zwracajmy uwagę, by był bez plamek, o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Warzywo to wymaga prostej obróbki:
- Najpierw należy umyć bób w zimnej wodzie.
- Następnie zalewamy bób wodą i dodajemy sól (1 łyżka soli na 1 kg bobu).
- Im młodsze nasiona, tym krótszy czas gotowania.
- Młodszy bób gotujemy ok. 7-10 minut, starszy nawet 20 minut.
- Najlepiej sprawdzić, czy już jest miękki, po prostu próbując.
- Bób odcedzamy z wody. Gotowe.
Bób można jeść sam, zrobić z niego sałatkę, pastę czy dodać do zupy.
Więcej porad o gotowaniu bobu przeczytaj pod linkiem: Jak ugotować bób? Sprawdź praktyczne wskazówki i triki na gotowanie bobu, dzięki którym będzie pyszny i zdrowy
Dlaczego warto jeść bób?
Bób to warzywo pochodzące z krajów Morza Śródziemnego. Obecnie jest bardzo popularne, uprawiane w wielu krajach na świecie i cenione za swoje wartości prozdrowotne, odżywcze, dużą ilość błonnika pokarmowego i białka. Bób może stanowić dobre źródło białka dla wegetarian i wegan.
Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy. To bogactwo substancji aktywnych sprawia, że jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.— czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Właściwości bobu:
- ułatwia pracę jelit,
- zawiera niewielką ilość sodu,
- obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
- stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
- jest źródłem manganu, miedzi, folianów, żelaza
Ile kalorii ma bób?
Bób to sycące warzywo strączkowe. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu i pokaźną ilość błonnika, dzięki której dłużej czujemy się najedzeni. Z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby, które chcą schudnąć.
Warzywo to jest bowiem stosunkowo niskokaloryczne - w 100 g produktu mieści się 88 kcal. Oznacza to, że jedna szklanka ugotowanego bobu to ok. 200 kcal. Zachęcamy do wypróbowania pożywnej zupy z bobem nie tylko osobom dbającym o zrzucenie kilogramów.
Czytaj także: Jak jeść koper włoski, czyli fenkuł? Przepis na pyszną przekąskę: fenkuł z patelni z pietruszką i serem
Błyskawiczna pasta kanapkowa z bobu. Jest łatwa, zdrowa i sm...
Przeczytaj także:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?