W skrócie
Ajvar to pasta warzywna przygotowywana między innymi w kuchni węgierskiej. Podstawowymi składnikami jest papryka, bakłażan, cebula i czosnek. Od czasu do czasu można dodać cukinię, choć nie będzie to prawdziwy bałkański sos. Jeśli zależy wam na łagodniejszym smaku, to zachęcamy do skorzystania z octu jabłkowego zamiast octu spirytusowego. Najsmaczniejszy i najbardziej esencjonalny sos ajvar przyrządzany jest z pieczonych warzyw.
Ajvar – przepis na aromatyczną pastę z papryki
Liczba porcji: 4–6 słoików po 250 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże papryki,
- 1 średniej wielkości bakłażan,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.
Do smaku:
- słodka papryka w proszku,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki octu jabłkowego.
Jak zrobić domowy ajvar?
Przygotowanie:
- Na początek piekarnik należy rozgrzać do 220°C z termoobiegiem.
- Paprykę należy umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Papryczkę chili należy umyć, przekroić na pół i ostrożnie usunąć pestki. W nich jest najwięcej ostrości.
- Bakłażana należy umyć, przekroić na ćwiartki, cebulę należy przekroić na pół i dołożyć nieobrany czosnek. Warzywa należy ułożyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki należy piec przez około 25 minut. Po upieczeniu można włożyć je do woreczka strunowego na około 20 minut. To ułatwi ich obieranie.
- Wszystkie warzywa należy umieścić w blenderze kielichowym lub dużym naczyniu i zmiksować wraz z oliwą na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Na koniec można doprawić solą, pieprzem, słodką paprykę w proszku oraz octem jabłkowym.
- Pasta jest gotowa do podania. Można ją również pasteryzować i trzymać w spiżarni.
Z czym można podawać ajvar?
Pasta warzywna ajvar to świetny dodatek do pieczonego mięsa wołowego, do szaszłyków z grilla i do marynowanej karkówki. Ajvar urozmaici smak domowego kebabu, sprawdzi się w wytrawnych naleśnikach, tortilli lub jako sos do maczania chipsów, lub frytek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?