Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1376 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Odkryj sposób na farsz z ryżem i mięsem mielonym
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Można zrobić zdrowszą wersję gołąbków, używając...
Zastosowanie sody oczyszczonej w kuchni. Dodaj szczyptę do lemoniady i obserwuj efekt
Soda oczyszczona głównie używana jest do spulchniania ciast, gofrów czy racuchów. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań. Dodaj ją do gotującego się...
Nie tylko pierekaczewnik. Polecamy 7 tradycyjnych dań do wypróbowania na Podlasiu
Jedliście kiedyś pierekaczewnik lub hałuszki? Jeśli nie, to możecie wybrać się na Podlasie, aby skosztować wymienionych specjałów. Dania zjecie nie tylko w...
Domowa lazania na obiad. Wypróbuj pyszny przepis na włoskie danie dla fanów mięsa
Lazania to pożywne danie typu comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Lasagne, czy też lazania, uwzględniając polską pisownię, to zdecydowanie posiłek,...
Mrożenie żywności. Jak bezpiecznie przechowywać produkty w zamrażarce?
Zostało ci dużo jedzenia po obiedzie? Nie wyrzucaj go! Jest wiele produktów, które można bezpiecznie zamrozić, a później zjeść w dowolnym momencie. Dzięki temu...
Masz ochotę na szybki wypiek do kawy? Wypróbuj proste muffiny z truskawkami
Szybkie muffiny z truskawkami to pyszny wypiek do filiżanki gorącej herbaty lub kawy. Domowe muffiny przygotujecie szybko i z produktów dostępnych niemal w...
Niezbędnik przyprawowy. Oto 7 uniwersalnych dodatków kuchni polskiej
Kuchenne szafki kuchenne często uginają się od ilości posiadanych ziół i przypraw. Czasem kupujemy składnik do konkretnego dania, które po jednokrotnym użyciu...
Świetny pomysł na obiad! Domowy gulasz z indyka z warzywami
Tradycyjny gulasz z indyka przyrządza się z dodatkiem świeżej papryki lub z dodatkiem mielonej przyprawy, której smak wzmacnia dodatek koncentratu. Gulasz z...
Koszmarne jedzenie z dzieciństwa. Zobacz 11 dań, o których chcielibyście zapomnieć
Gdy myślimy o daniach z lat dziecięcych, najczęściej wspominamy te, które kojarzą nam się z błogością. Jednak dzieciństwo związane jest z wieloma posiłkami,...
Tradycyjna bruschetta na imprezę i na śniadanie. Przepis na grzankę z pomidorami
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają bruschette. Włoska przystawka składa się z dobrej jakości chleba, czosnku, oliwy i pomidorów. Sekretem udanej...